• Omogućen elektronski prijem zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava iz Fonda PIO

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Fond PIO, u skladu sa zabranom neposrednog prijema stranaka u službenim prostorijama, omogućio je elektronski prijem zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava iz PIO, dostavom zahteva na mejl adresu [email protected].

     

    Svi obrasci zahteva nalaze na sajtu Fonda (www.pio.rs/Obrasci) i, ukoliko ste u mogućnosti, možete ih odšampati, popuniti i skenirane dostaviti na mejl adresu Fonda, kao i dokaze koji su potrebni za ostvarivanje određenog prava iz PIO, a koji su navedeni na obrascu zahteva.

    Ukoliko niste u mogućnosti da skenirate zahtev i dokaze, dovoljno je da u mejlu navedete sledeće podatke: ime i prezime, adresu prebivališta ili boravišta, JMBG podnosioca zahteva (uz zahtev za porodičnu penziju i JMBG umrlog lica), broj lične karte, vrsta zahteva, broj kontakt telefona, mejl adresa, kao i način na koji želite da Vam Fond dostavi akt (putem mejla skenirano ili poštom). Radi pokretanja postupka po žalbi, pored navedenih podataka trebalo bi dodati i podatak o broju i datumu prvostepenog rešenja protiv kojeg se izjavljuje žalba.

    Ukoliko imate staž osiguranja ostvaren u inostranstvu, potrebno je da navedete naziv države u kojoj je staž ostvaren, kao i u situaciji da već koristite penziju po osnovu staža osiguranja ostvarenog u inostranstvu.

    Uz zahtev za izdavanje uverenja o visini isplaćene penzije/novčane naknade ili potvrde o visini obustava iz penzije, potrebno je navesti period za koji se traži izdavanje uverenja/ potvrde i svrhu izdavanja uverenja/potvrde. 

    Tako primljeni zahtevi, žalbe ili ostali zahtevi biće evidentirani i zavedeni sa danom kada su upućeni Fondu i po istima će se postupati od strane Fonda.

    Zahtev se može poslati sa bilo koje mejl adrese, ne mora da bude lična.

    Fond PIO će, do daljnjeg, na ovaj način primati zahteve građana za: ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (za starosnu penziju, prevremenu starosnu penziju, invalidsku penziju, porodičnu penziju, zahtev za novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, za telesno oštećenje i pogrebne troškove), zahteve za izdavanje uverenja o podacima registrovanim u matičnoj evidenciji, zahteve za izdavanje potvrde (uverenja) o životu, zahteve za izdavanje potvrde o toku postupka za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zahtev za izdavanje uverenja o visini isplaćene penzije/novčane naknade ili potvrde o visini obustava iz penzije, žalbe i ostale zahteve (zahtev za utvrđivanje perioda mirovanja osiguranja poljoprivrednika, zahtev za mirovanje svojstva osiguranika poljoprivrednika, zahtev za donošenje rešenja po članu 142. Zakona o PIO, zahtev za podnošenje prijave na osiguranje i odjave sa osiguranja preko Portala CROSO …).

    Podsećamo građane da zahteve Fondu mogu dostaviti i poštom.

    Fond PIO, u skladu sa zabranom neposrednog prijema stranaka u službenim prostorijama, omogućio je elektronski prijem zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava iz PIO, dostavom zahteva na mejl adresu [email protected].

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija