• Opozicija zahteva uvođenje vanrednog stanja u Beogradu zbog požara u Vinči

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pojedine opozicione opcije zatražile su danas hitno uvođenje vanrednog stanja na teritoriji Beograda, nakon požara koji je izbio sinoć na deponiji u Vinči i uzrokovao širenje otrovnih čestica širom grada.

    Pokret Ne davimo Beograd saopštio je danas da zahteva od nadležnih institucija da objasne šta je uzrok velikog požara na deponiji Vinča, kao i da odmah, bez odlaganja proglase vanrednu situaciju i objave uputstva za ponašanje građana u toku esktremno velikog zagađenja vazduha.

    Kako ističu, po svemu sudeći ovakav požar neće biti moguće ugasiti danima, pa se očekuje kontinuirano izlaganje građana zagađenju.

    Oni su saopštili i da sve merne stanice u Beogradu juče i danas pokazuju velike vrednosti zagađenja praškastim materijama, PM česticama, ali najopsnije kancerogene materije, kao što su furani i dioksini, koji nastaju kao posledica požara, u Srbiji se ni ne mere. Zbog ovoga je jako važno da građani imaju jasne i pravovremene smernice kako da se ponašaju.

    „Najoštrije osuđujemo izjave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je pokušao da umanji ozboljnost ovog incidenta. Umesto da se obrati građanima sa jasnim razlozima kako je do požara došlo i uputstvima za smanjenje rizika po stanovništvo. Takođe, postavljamo pitanje da li je u periodu primopredaje deponije u Vinči stranom partner koji na njoj treba da gradi spalionicu, došlo do nekontrolisanog spaljivanja opasnih materija?“ pitali su iz inicijative Ne davimo Beograd

    Jovanović (CLS): Potrebno hitno uvođenje vanrednog stanja u Beogradu

    Predsednik Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović izjavio je danas da gradonačelnik i zamenik gradonačelnika, Zoran Radojičić i Goran Vesić, treba da „hitno proglase vanrednu situaciju u Beogradu, zbog velikog požara na gradskoj deponiji u Vinči“.

     

    Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da „vanrednu situaciju treba proglasiti zbog hitnog sprovođenja mera zaštite zdravlja stanovništva, usled povećanog nivoa partikularnih čestica i štetnih materija u vazduhu“.

    „Grad je dužan da preduzme dodatne mere, kao i da redovno obaveštava građane o kvalitetu vazduha i zdravstvenim hazardima“, kazao je Jovanović.

    Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je ranije danas da je požar, koji je sinoć u 20.30 sati prijavljen na deponiji Vinča, pod kontrolom, kao i da će dogašavanje trajati nekoliko dana, zbog čega će građani i u narednim danima iz različitih delova grada moći da vide dim.

    On je rekao da gore rubni delovi deponije, kao i da su ekipe vatrogasaca i teške mehanizacije na terenu.

     

    Pojedine opozicione opcije zatražile su danas hitno uvođenje vanrednog stanja na teritoriji Beograda, nakon požara koji je izbio sinoć na deponiji u Vinči i uzrokovao širenje otrovnih čestica širom grada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]