• Otkup mleka porastao za 10 odsto, svaki drugi sir iz Vojvodine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mlekare u Srbiji godišnje proizvedu 52.000 tona sira, dok je proizvodnja sira u srpskim domaćinstvima još veća, a glavno tržište za izvoz je Ruska Federacija.

    Šef Odseka za deklarisanje hrane i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić kazao je na konferenciji u Privrednoj komori Vojvodine da je važno da se razgovara sa proizvođačima u okviru institucija kako bi se suočili sa svim problemima i radili na njihovom rešavanju.

    “U 2020. godini povećan je otkup mleka za 9 odsto u Srbiji, što ovu godinu razlikuje od prethodnih. Glavno tržište za izvoz našeg sira je Ruska Federacija, zatim zemlje CEFTE. Potrebno je u budućnosti razmišljati i o novim tržištima”, istakao je Raketić.

    Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić je kazao da je posle posete poljoprivrednom gazdinstvu „Radišić“ iz Čuruga zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem došao na ideju da se malim proizvođačima sira pruži mogućnost da na jednom mestu iznesu svoje probleme kako bi poboljšali plasman.

    “Posebnu zahvalnost izražavam Privrednoj komori Vojvodine koja je ovaj skup organizovala jer ćemo samo tako doći do konkretnih rešenja za proizvođače. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u ovom trenutku ima raspisan jedan konkurs koji se odnosi na mini mlekare za unapređenje stočarske proizvodnje i podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava”, kazao je Božić.

    Na konkursu je ponuđeno 15 miliona dinara za kredite, a konkurs je otvoren do 24 aprila.

    Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević ukazao je na konferenciji da se u Vojvodini godišnje proizvede oko 17 tona sira, što je oko 45 odsto ukupne proizvodnje u Srbiji.

    “Učešće Vojvodine u ukupnoj vrednosti izvoza sira iz Srbije je 24,3 odsto. Ovaj skup trebalo bi da bude početak udruživanja proizvođača sira sa teritorije Vojvodine kako bi udruženi lakše isticali svoje probleme i kako bi ih institucije prepoznale”, dodao je Vučurević.

    Proizvođači sira, predstavnici Pokrajinske i Republičke administracije, stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Privrednoj komori Vojvodine treba da razgovaraju upravo na ovakvim skupovima kako bi se na vreme pronašla rešenja i kako bi se uticalo na donošenje budućih strategija, poručio je on.

    Proizvođači sira koji su učestvovali na konferenciji istakli su da je neophodno pored adekvatnog plasmana razgovarati i o uređenju tržišta i radu onih koji nisu registrovani ili za to nemaju dozvole.

    Mlekare u Srbiji godišnje proizvedu 52.000 tona sira, dok je proizvodnja sira u srpskim domaćinstvima još veća, a glavno tržište za izvoz je Ruska Federacija.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]