• Otpravnik poslova Srbije u Indiji: Radimo na evakuaciji naših državljana iz Avganistana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji se nalaze u Kabulu i rade za jednu međunarodnu firmu nalaze se pored ulaza u vojni aerodrom, koji je ‘kontrolisana teritorija’. U Kabulu je još jedna državljanka Srbije koja radi za jednu nevladinu organizaciju. Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, koja je nadležna i za Avganistan, Siniša Pavić rekao je za RTS da je u kontaktu sa troje državljana Srbije i da se radi na njihovoj evakuaciji.

    Siniša Pavić je rekao, da je na osnovu toga što je čuo od njih, ali i na osnovu onoga što se može ispratiti preko medija, situacija dramatična.

    „Oko vojnog aerodroma koji nam je za evakuacije najzanimljiviji ima, po procenama, od 1.000 do 2.000 ljudi. Neki od njih su naoružani i ne isključuje se mogućnost nasilnog upada“, ističe Pavić.

    Prema njegovim rečima, u toj situaciji Amasada Srbije je u kontaktu sa našim državljanima i predstavnicima zemalja za koje očekuju da bi mogli da ih uključe u evakuacione letove.

    „U kontaktu smo i sa indijskim vlastima zato što i zemlja domaćin razmišlja o organizaciji mogućih evakuacionih letova i korišćenje tih letova se u ovom trenutku čini kao najrealniji, najbezbedniji i najefikasniji put i način da se evakuacija izvede. Nadamo se da će to da bude realizovano u najkraćem roku“, naglasio je ambasador Siniša Pavić. 

    Podsetimo, američke snage, koje su po naređenje predsednika SAD Džoa Bajdena iz aprila ove godine počeli povlačenje iz Avganistana, trebalo bi da se povuku do 11. septembra – 20. godišnjice terorističkih napada Al-Kaide koji su pokrenuli američku invaziju na ovu zemlju.

    Snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama su 2001. godine sa vlasti svrgle Talibane koji sada ponovo zauzimaju nove teritorije, a u nedelju su talibanski borci stigli i do Kabula i povratili kontrolu nad Avganistanom.

    Avganistanci beže iz zemlje

    Zvaničnici nekoliko zemalja objavili su da su spremni da zbrinu izbeglice iz Avganistana, a u zbrinjavanju će učestvovati i Albanija i Severna Makedonija.

    Istovremeno, vlasti SAD pregovaraju sa predstavnicima Prištine.

    Prema najnovijim podacima, do kraja nedelje u Albaniji će biti zbrinuto oko 250 Avganistanaca sa porodicama.

    Prema diplomatskom izvoru, oni će biti smešteni u Tirani i Draču, a radi se o prevodiocima i saradnicima na različitim nivoima u američkim institucijama u Avganistanu, prenose Glas Amerike na albanskom jeziku i portal Albanian post.

    Kako se navodi, jedan od članova kabineta premijera Edija Rame organizovaće ceo proces prijema i smeštaja Avganistanaca koji će biti podeljeni u nekoliko grupa.

    Vlada Severne Makedonije saopštila je danas da je dogovorila da privremeno prihvati 186 građana Avganistana, koji napuštaju tu zemlju nakon što su je osvojili talibani.

    Kako se precizira, trenutno se koordinira i utvrđuju se detalji za prijem šest žena i dece, ili članova porodica zaposlenih u Misiji UN, kao i oko 180 građana, žena, dece zaposlenih ili članova porodica radnika humanitarnih organizacija, organizacija za ljudska prava, novinarskih i drugih udruženja koja su prethodnih 20 godina radili na održavanju mira u Avganistanu.

    Vreme poletanja tih izbeglica iz Avganistana, dodaje se, još ne može da se utvrdi zbog uslova na aerodromu u Kabulu, ali se očekuje da će stići narednih dana.

    Planirano je da ti humanitarci, zaposleni u organizacijama za ljudska prava i članovi njihovih porodica stignu na aerodrom u Skoplju, nakon čega će biti upućeni u 14-dnevni karantin zbog prevencije kovida, a za one koji nisu vakcinisani biće organizovana vakcinacija.

    Vlasti Sjedinjenih Američkih Država pregovaraju sa predstavnicima Prištine o mogućnosti da zbrinu određeni broj izbeglica iz Avganistana nakon što su Talibani preuzeli kontrolu u zemlji, izjavio je portparol američke ambasade u Prištini.

    „Možemo da potvrdimo da je američka vlada u pregovorima sa kosovskom vladom o tome kako da Kosovo pomogne američkim partnerima u Avganistanu. Za sada ne možemo da damo više detalja o tome“, rekao je on za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

    U Ministarstvu unutrašnjih poslova u Prištini rekli su da su u kontaktu sa troje stanovnika Kosova koji se nalaze u Avganistanu i da oni za sada nisu ugroženi.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija