• Ove godine otkrivene 53 fantomske firme: Novina je zarađivanje na vraćanju PDV-a uz fiktivne papire

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U prva tri meseca ove godine Poreska policija je otkrila 53 fantomska preduzeća, koja se osnivaju radi izbegavanja plaćanja poreza ili pranja para.

     

    Novina su ona koja nastaju da bi uz fiktivne papire zaradila na vraćanju PDV-a, prenosi RTS. Zbog toga je pred praznik uhapšeno osam osoba, a prva takva firma otkrivena je prošle godine.

     
    U trouglu Batočine, Novog Pazara i Surčina, u takav posao udružilo se osam osoba, po svemu specifično organizovanih.
     
    „Vlasnik je registrovao 15 fantomskih preduzeća na svoje ime i na imena svojih pomagača. Oni su, u situacijama kada su se državni organi interesovali za neko od tih preduzeća, prenosili vlasništvo na indijske državljane, na osnovu nekih ovlašćenja o zastupanju stranih državljana, koja je jedan od organizatora posedovao i zloupotrebio“, kaže Ivan Ivanović, koordinator sektora Poreske policije.
     
    Na ime vraćenog PDV-a, iz budžeta im je isplaćeno više od 8 miliona dinara. Za sada su otkrivene dve legalne firme koje su koristile njihove usluge.
     
    „Vlasnici ovih fantomskih preduzeća su novac koji su dobijali od tih preduzetničkih radnji podizali sa tekućih računa i vraćali uplatiocima uz zadržavanje provizije“, objašnjava Ivanović. 
     
    Ta provizija je iznosila i do 10 odsto.
     
    Da je za one koji se bave poreskim prevarama osnivanje takvih firmi unosno, ukazuje podatak da su za manje od godinu dana iz državne kase prisvojili oko 20 miliona dinara.
     
    „Ova pojava je apsolutno zastupljena i u EU. Kada govorimo o nenaplaćenom PDV-u, on je okvirno procenjen na nivou od oko 160 milijardi evra godišnje. Od čega okvirno jedna trećina pripada nekom vidu PDV prevara“, navodi za RTS Pavle Kutlešić, poreski savetnik iz preduzeća „Diloit“.
     
     

    U prva tri meseca ove godine Poreska policija je otkrila 53 fantomska preduzeća, koja se osnivaju radi izbegavanja plaćanja poreza ili pranja para.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija