• Pala „istorijska“ prosečna plata u Srbiji, ali ne i za javni sektor

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Priča o istorijskoj prosečnoj plati u Srbiji, koja je bila aktuelna prošlog meseca zbog iznosa od 555 evra, pada u vodu u aprilu.

    Samo mesec dana posle iznosa kojim se pohvalio i predsednik Srbije, zvanična statistika beleži pad prosečnih iznosa zarade, te je prosečna plata u Srbiji u aprilu opala sa 65.289 dinara na 64.948 dinara neto.

    Pad je vidljiv i na teritoriji Vojvodine i pojedinačnih opština, pa je na nivou pokrajine prosečna plata sada 61.567 dinara neto, dok je u Južnom Banatu iznosila prosečnih 61.463 dinara. 

    Novosađani tradicionalno imaju najviše zarade u Vojvodini, ali opet niže u odnosu na mart – 74.043 dinara neto je nova obračunata prosečna zarada.

    Prosečna plata bez poreza i doprinosa na teritoriji grada Pančeva u aprilu je bila 65.732 dinara, i u odnosu na mart bila je veća za 4,3 odsto.

    Najniže plate imaju radnici u Baču, koji jedva prelaze 48.176 dinara neto.

    Svi navedeni iznosi svakako nisu realni, budući da građani Srbije u proseku ne zarađuju navedenu prosečnu platu. Te iznose zarađuju oni koji „dižu“ prosek u javnom sektoru i, iako prosečna zarada na nivou države beleži pad, u javnom sektoru beleži rast.

    Tako je prosečna plata na nivou celokupnog javnog sektora u Srbiji za mesec dana porasla za oko hiljadu dinara, te sada iznosi 73.479 dinara neto. Za oko 3.000 dinara su plate veće u javnim preduzećima – skočile su na 77.429 dinara bez poreza i doprinosa.

    Najrealniji iznos plata u Srbiji obračunava se i svakog meseca ga publikuje Republički zavod za statistiku, a naziva se medijalnom zaradom. To je iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, a u aprilu je i ona opala. Medijalna zarada je, zvanično, 49.230 dinara neto i tek je nešto viša od najniže prosečne zarade u Vojvodini.

    Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

    Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

     

    Priča o istorijskoj prosečnoj plati u Srbiji, koja je bila aktuelna prošlog meseca zbog iznosa od 555 evra, pada u vodu u aprilu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]