• PANČEVO: Apelacioni sud potvrdio kazne za petorku koja je oštetila NIS – prepolovljeno samo proterivanje iz Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Apelacioni sud u Beogradu objavio je drugostepenu presudu kojom je prvostepenu osuđujuću presudu grupi lica koja su oštetila Naftnu industriju Srbije izrečenu od Višeg suda u Pančevu preinačio samo u pogledu odluke o izrečenoj meri bezbednosti smanjujući Viktoru Slavinu, Džagdžitu Singu i Stanislavu Kislicinu proterivanje iz Srbije sa 10 na pet godina.

    Tako je potvrđena presuda pančevačkog suda iz 2019. godine kojom je zbog izvršenja, u saizvršilaštvu, krivičnog dela primanja mita u obavljanju privredne delatnosti Viktor Slavin osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2,5 godine, Džagdžit Sing na tri godine zatvora, a Stanislav Kislicin na kaznu zatvora od 2,5 godina.

    Potvrđena je i presuda Višeg suda u Pančevu u delu izvršenja krivičnog dela davanja mita u obavljanju privredne delatnosti za Aleksandra Despotovića i Dragišu Despotovića, koji su  osuđeni na kazne kućnog zatvora bez primene elektronskog nadzora u trajanju od po 1 godinu.

    Apelacioni sud je strancima prepolovio sa 10 na 5 godina meru bezbednosti proterivanja iz Srbije, a presudu Višeg suda u Pančevu potvrdio u delu u kome su Slavin i Sing obavezni da u korist budžetskih sredstava solidarno uplate iznos postignute imovinske koristi od 303.000 evra, a Sing i Kislicin da u korist budžetskih sredstava solidarno uplate iznos imovinske koristi od 400.000 evra.

    Oštećeni „NIS“ a.d. Novi Sad, je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućen na parnicu.

    Slavin, Sing i Despotovići su u svojstvu odgovornih lica 2013. godine, i to Slavin kao izvršni direktor bloka “Prerada” NIS-a i lice ovlašćeno za potpisivanje ugovora, sporazuma i tendera, a Sing kao direktor direkcije za strategiju i investicije NIS-a, i zamenik predsednika komisije za nabavku “pri obavljanju privredne delatnosti za sebe neposredno zahtevali i primili obećanje poklona, a potom i primili poklon da zaključe ugovor i krše druge dužnosti u obavljanju privredne delatnosti na štetu subjekta privrednog poslovanja u kome rade”, dok im je  Aleksandar Despotović, kao direktor privrednog društva „B.M.R“ iz Šapca “ obećao poklon, da pri obavljanju privredne delatnosti zaključe ugovor i krše druge dužnosti pri obavljanju privredne delatnosti i zajedno sa svojim ocem, Dragišom Despotovićem, kao suvlasnikom istog privrednog društva im i učinio poklon za takvu radnju”.

     

    Takođe, Sing i Kislicin su oglašeni krivim što su u vremenskom periodu od maja 2012. godine do jula 2013. godine, u svojstvu odgovornih lica, i to Sing kao direktor Direkcije za strategiju i investicije bloka „Prerada“ koja posluje u okviru „NIS-a“ od drugog neposredno zahtevao i primio obećanje poklona, a okr. Stanislav Kislicin kao zamenik direktora Direkcije za projekat modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu a od marta 2013. godine kao direktor Direkcije za planiranje, ekonomiku i kontrolu bloka „Prerada“ radi realizacije tog ranije primljenog obećanja poklona i saglašavajući se sa istim od drugog neposredno i primio poklon da zaključe ugovor o obavljanju privredne delatnosti u korist drugog lica, utvrđeno je presudom Višeg suda.

     

    Apelacioni sud u Beogradu objavio je drugostepenu presudu kojom je prvostepenu osuđujuću presudu grupi lica koja su oštetila Naftnu industriju Srbije izrečenu od Višeg suda u Pančevu preinačio samo u pogledu odluke o izrečenoj meri bezbednosti smanjujući Viktoru Slavinu, Džagdžitu Singu i Stanislavu Kislicinu proterivanje iz Srbije sa 10 na pet godina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]