• Pandemija koronavirusa porodicama u Srbiji donela i ekonomske poteškoće

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Oko polovine porodica sa decom u Srbiji imalo je ekonomskih teškoća zbog pandemije koronavirusa, pokazali su rezultati danas objavljenog istraživanja UNICEF-a.

    Skoro polovina porodica sa decom, 47 odsto, saopštila je da im je pao prihod za vreme pandemije, a jedna četvrtina, 24 odsto ispitanika ističe da su u nekom trenutku bili primorani da smanje troškove za hranu.

    Zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, Josi Ečeveri Burkhart, izjavila je da su rezultati istraživanja predstavljeni 20 meseci od prvog registrovanog kovid pacijenta u Srbiji i da je pandemija od tada dovela do velikih promena u svakodnevnom životu ljudi.

    „Svaka kriza najviše utiče na najosetljivije grupe društva, a ekonomska deprivacija otežava obezbeđivanje osnovnih uslova za život, ishranu, higijenu, zdravstvenu zaštitu, socijalno blagostanje i obrazovanje“, rekla je Burkhart.

    Dragana Jovanović iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije rekla je da istraživanje pokazalo da usluga lekara specijaliste kao vrsta medicinske usluge, najčešće izostaje, a glavni razlog je to što zdravstveni centar u određenom trenutku nije pružao usluge.

    Dve trećine roditelja ne koristi usluge privatnog lekara

    „Čak 78 odsto roditelja ne koristi usluge privatnog lekara, a ukidanje vanrednog stanja poboljšalo je pristup uslugama socijalne zaštite, a 88 odsto dece do 17 godina imalo je pristup ovim uslugama“, rekla je ona.

    Istakla je da je sve prisutnija briga za pitanje mentalnog zdravlja, kako kod roditelja, tako i kod dece.

    „Za skoro petinu ispitivanih lica do 17 godina pandemija je imala uticaj na pogoršanje mentalnog stanja, pa se ono sada ocenjuje kao lošije nego pre pandemije. To su u većem procentu deca starijeg uzrasta od 13 do 17 godina“, rekla je Jovanović.

    Povećavanje digitalne pismenosti

    Sa druge strane, kazala je, eksperti očekuju i neke pozitivne uticaje, kao što su mogućnost povećanja digitalne pismenosti, smanjivanje digitalnog jaza i unapređenje digitalnih veština nastavnika.

    Rezultati istraživanja pokazali su takođe da 60 odsto ljudi smatra da će školovanje tokom pandemije imati negativan uticaj na dalje obrazovanje dece.

    Istraživanje su sproveli UNICEF, USAID, Vlada Republike Srbije i Tim za socijalno uključivanje za smanjenje siromaštva, sa ciljem merenja socio-ekonomskih efekata krize na domaćinstva s decom, na njihov pristup uslugama u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, kao i na roditeljstvo i mentalno zdravlje dece, njihovih roditelja ili staratelja.

     

    Oko polovine porodica sa decom u Srbiji imalo je ekonomskih teškoća zbog pandemije koronavirusa, pokazali su rezultati danas objavljenog istraživanja UNICEF-a.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]