• Pandemija učinila posao stresnijim, promenjeni atmosfera i način rada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Rad za vreme pandemije ima negativan uticaj na mentalno zdravlje zaposlenih.
     
    U to veruje trećina od 610 ispitanika koji su učestvovali u istraživanju Saveza samostalnih sindikata Srbije „Uticaj izmenjenih uslova rada izazvanih pandemijom na psihičko zdravlje zaposlenih“.
     
    Ugroženije su se osećale žene i zaposleni između 35 i 50 godina starosti. Dodatni stres na poslu osećalo je 60 odsto njih, a stres izazvan strahom da se zaraza može doneti kući osećanje je koje prijavljuje 45 odsto učesnika ove ankete, prenosi Politika.
     
    Kako je objasnio dr Rajko Kosanović iz SSSS, cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi kako se radnici osećaju na poslu, kako pandemija utiče na njihovo mentalno zdravlje i da li poslodavci preduzimaju odgovarajuće mere podrške.
     
    „Trećina ispitanika je navela da promenjena atmosfera i način rada za vreme pandemije uzrokuju dodatni stres. Od fizičkih i psihičkih tegoba najizraženiji simptomi bili su osećaj izolovanosti od drugih, stalni osećaj napetosti i nesanica“, neveo je Kosanović.
     
    Kada je reč o tržištu rada u Srbiji, jedna od posledica pandemije je ubrzanje trenda rasta nesigurnih oblika rada, odnosno posla na određeno vreme, preko agencije, sezonskog, rada po ugovoru o delu i ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i neformalnog rada, podvlače sindikati. 
     
    „Svaki treći radnik angažovan je na poslovima koji su kratkoročni, nesigurni, bez socijalnog osiguranja, bez odgovarajućih mera zaštite na radu“, navodi se u istraživanju.
     
    Jedna od posledica pandemije je i povećan broj radnika koji rade od kuće.

    Rad za vreme pandemije ima negativan uticaj na mentalno zdravlje zaposlenih.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]