• Penzija u septembru samo uz novu ličnu kartu?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nadležni u Poštanskoj štedionici još nisu doneli odluku na koji način će još nekoliko desetina hiljada penzionera podizati svoje penzije od 1. septembra ukoliko nisu uzeli nove biometrijske lične karte.

     

    Do isteka roka ostalo je još dvadesetak dana, ali ga je Štedionica već nekoliko puta produžavala, te je pozivala najstarije sugrađane da promene dokumenta kako zakon nalaže. 
     
    Prema nezvaničnim saznanjima „Novosti“, novog produženja roka ipak neće biti i posle 31. avgusta će ako podižu novac na šalteru morati da imaju novu ličnu kartu, a bez nje će imati mogućnost da do svog novca dođu na bankomatu.
     
    Prvobitna preporuka Narodne banke Srbije doneta krajem prošle godine upućena je svim bankama da do kraja marta ove godine omoguće klijentima koji poseduju trajni lični dokument njihovo korišćenje radi redovne isplate penzija. Taj rok je kasnije pomeren do 31. avgusta, pošto je bez novih dokumenata i dalje bilo oko 80.000 penzionera koji čekove primaju preko Poštanske štedionice.
     
    Među onima koji nisu uzeli novi biometrijski dokument najveći je broj ljudi koji su došli u Srbiju kao izbeglice i još se nisu upisali u knjigu državljana Srbije i sada imaju velike probleme da pribave svu dokumentaciju za nove lične karte.
     
    U MUP-u tvrde da je najveći broj građana zamenio lične karte, kao i da, iako je istekao zvanični rok, i dalje mogu da se podnose zahtevi za izdavanje biometrijske lične karte u policijskim upravama i stanicama.
     
    Starijim, kao i nepokretnim i teško bolesnim građanima, MUP je omogućio da ukoliko postoje opravdani razlozi, zahtev za izdavanje lične karte podnesu van prostorija ministarstva i u tim slučajevima se građanima i izrađene lične karte uručuju van prostorija MUP-a. Ukoliko neko zbog starosti, invalidnosti ili bolesti ne može da lično podnese zahtev za izdavanje lične karte, neophodno je da neko od članova porodice obavesti organizacionu jedinicu MUP-a po mestu prebivališta ili boravišta da je ta osoba sprečena, pri čemu je u obavezi da priloži dokaz o sprečenosti, prenosi „Novosti“.
     
    Ovlašćeni će u tom slučaju, na kućnoj adresi te osobe primiti zahtev za izdavanje lične karte i dostaviti novi dokument kada bude urađen.
     
    Zakon o ličnoj karti propisuje novčanu kaznu do 50.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana za prekršaj za „lice koje nema ličnu kartu ili koje u određenom roku ne podnese zahtev za izdavanje lične karte, a sa 5.000 dinara za „lice koje ne nosi ličnu kartu, a dužan je da je ima“.
    Autor: Novosti

    Nadležni u Poštanskoj štedionici još nisu doneli odluku na koji način će još nekoliko desetina hiljada penzionera podizati svoje penzije od 1. septembra ukoliko nisu uzeli nove biometrijske lične karte.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]