• Penzionerima danas stiže pomoć od 5.000 dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    NA račune 1.753.319 penzionera u Srbiji danas će leći po 5.000 dinara jednokratne pomoći. Pravo na ovu isplatu imaju svi oni koji su bili u isplatnoj bazi PIO fonda do 27. oktobra 2017. godine, a kako “Novosti” nezvanično saznaju, novac je počeo da stiže još u petak, 3. novembra.

    Ovom odlukom obuhvaćeni su svi korisnici penzija, primaoci privremene naknade invalida rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.Iznos sleduje i invalidnoj deci – korisnicima privremene naknade, koja se nalaze u evidenciji Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za isplatu penzija, zaključno sa 27. oktobrom 2017. godine.

    – Odluka je doneta u skladu sa nastojanjem Vlade da se zaštiti standard i poboljša ekonomska sigurnost korisnika penzija – stoji u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

    Prema nekim procenama očekuje se da će, pored najavljenog povećanja penzija od pet odsto od 1. januara, u 2018. godini biti ukinut i Zakon o privremenom umanjenju penzija. Da bi se to dogodilo, morala bi da se ispoštuje procedura, a ona nalaže – onako kako je propis usvojen u parlamentu, isto tako poslanici moraju i da izglasaju njegovo povlačenje. Iako je najavljivano da je njegov rok važenja kraj 2017, tačnije tri godine od donošenja zakona, o tome sada niko ne govori, a rok upravo ističe. Spekuliše se, međutim, da ukoliko Vlada želi da vrati usklađivanje čekova, mora da stavi ad akta pomenuti dokument.

    U Savezu penzionera Srbije smatraju da je ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija sada u drugom planu i da on ne mora biti povučen da bi se primenio član Zakona o PIO koji se tiče usklađivanja penzija dva puta godišnje.

    – Zakon će najverovatnije ostati da važi i u 2018. godini, ali bez obzira na to, mi insistiramo da se vrati usklađivanje i da čekovi prate rast potrošačkih cena, odnosno inflaciju – kaže Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije. – Od 2012. godine se ova odredba ne poštuje i ne možemo govoriti o povećanju bez usklađivanja.

    Član 80 Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, po kojem bi čekovi morali da se usklađuju sa kretanjem potrošačkih cena 1. aprila i 1. oktobra svake godine, nikada nije ukinut, već je samo budžetskim sistemom privremeno suspendovan.

    On objašnjava da pomoć od pet hiljada ne može da se vodi pod usklađivanje, kao ni povremena povećanja od 1,25 odnosno 1,5 odsto. Očigledno je da finansijska konsolidacija, o kojoj se toliko govori, zavisi upravo do ušteda koje dolaze iz penzionerskog džepa. 

    Pravo na ovu isplatu imaju svi oni koji su bili u isplatnoj bazi PIO fonda do 27. oktobra 2017. godine, a kako “Novosti” nezvanično saznaju, novac je počeo da stiže još u petak, 3. novembra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]