Foto: Pikrepo
Srbija

Pet stvari koje treba da znate: Šta policija sme, a šta ne tokom građanskih protesta

Izvor: 
nova.rs Čet, 02/12/2021 - 09:05Zbog protesta najavljenih za subotu, 4. decembra, valja podsetiti se šta je to što policija sme, a šta ne sme u odnosu na građane.
 
1. Legitimisanje 
 
Kada policajac zatraži vaša dokumenta, dužni ste da mu ih pružite na uvid. Ovo pravo imaju i policajci i komunalni milicajci. Sa druge strane, imate pravo da zatražite da vam policajac pokaže svoju legitimaciju, ukoliko na sebi nema vidna obeležja, istaknuto ime, prezime i broj legitimacije. 
Zakon o policiji propisuje 11 osnova za proveru i utvrđivanje identiteta i navodi da je dužnost policijskog službenika da vas o konkretnom razlogu u konkretnoj situaciji informiše. Naravno, postoje i izuzeci, tj. ova obaveza prestaje da važi ako se prikupljaju obaveštenja o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti i ako bi to moglo ugroziti postizanje cilja provere. Ali, čak i ako ne dobijete odgovor, znajte da imate pravo da pitate zašto vas legitimišu, piše Nova.rs.
 
2. Uvek imate pravo na advokata
 
Prilikom bilo kakvog lišavanja slobode, niste dužni da policiji ništa priznate ili da razgovarate sa njima, niti da potpisujete bilo šta. Imate pravo da pozovete advokata i obavestite osobu po želji da ste privedeni. Savetuje se da bez advokata ništa ne potpisujete. Ukoliko nemate svog pravnog zastupnika, možete dobiti advokata po službenoj dužnosti.
 
3. Ako ste povređeni, tražite lekara
 
Pravo na lekara je zagarantovano i niko vam ga ne može oduzeti. Ukoliko imate bilo kakvu povredu, savetuje se da tražite da vas pregleda lekar i o povredama sačini izveštaj, koji će vam kasnije koristiti.
 
4. Policajac ne sme da koristi vaš telefon
 
Osim ukoliko smatra da ćete obisati važan dokaz i na taj način ugroziti neku istražnu radnju, policajac bez odobranja suda nema pravo da traži šifru vašeg telefona niti da iz njega bilo šta briše.
 
5. Jasno naglasite da mislite da su vam ugrožena prava
 
Građani moraju da se povinuju službenom licu i to tako što će postupiti po njihovom upozorenju ili naređenju. Međutim, ukoliko smatrate da vam je neko pravo ugroženo, jasno to naglasite, a zatim podnesite pritužbu na rad policajaca Sektoru unutrašnje kontrole ili nekoj od mnogobrojnih organizacija koje pružaju pravnu pomoć građanima.MarketingNajnovije vesti