• Po cenu zatvora trguju zaštićenim vrstama: Koje biljke štiti zakon?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Natalijina Ramonda, Pančićeva omorika, žuta lincura, stepski božur, lokvanji, zlatni ljiljan… To su sve zaštićene biljne vrste u Srbiji. Zaštićene su jer su ugrožene. Ne biste smeli da ih gajite ni u kući ni u dvorištu. Međutim, uprkos tome, seme možete lako da pronađete na internetu. Zakon je toliko strog da možete da završite i u zatvoru ako ga kupite i posadite.

    Oglas glasi – „Prodaje se Ramonda, zakonom zaštićena vrsta u našoj zemlji, 250 dinara, 25 semenki“.

    Bilo je zainteresovanih, pa je sada više nema na zalihama. Reč je o kultivisanom semenu, koje je je uvezeno iz Nemačke, nije sakupljano u divljini.

    U Zavodu za zaštitu prirode kažu da na osnovu fotografije ne može da se utvrdi da li je u pitanju biljka iz prirode, ili je odgajena iz semena uzetog sa prirodnih staništa, ali svakako, njihovo sakupljanje iz prirode i gajenje u privatnim kolekcijama – zakonom je zabranjeno. I ne samo Ramonde.

    Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, obuhvaćene su 2.633 vrste. Za to što se oglašava prodaja tih vrsta, stručnjaci imaju objašnjenje.

    „To nam sve govori o nekakvim ilegalnim aktivnostima, odnosno ove biljke ne bi smele da se sakupljaju iz prirode, ali ne bi smela da se sakupljaju ni njihova semena bez dozvole Ministarstva za zaštitu životne sredine, a na osnovu mišljenja Zavoda za zaštitu prirode Srbije.“, rekao je Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta.

    Na osnovu mišljenje Zavoda, nadležno ministarstvo može da da dozvolu naučnim organizacijama za prikpljanje semenskog materijala u istraživačke svrhe.

    Međutim, naši istraživači izbegavaju takve eksperimente, ukoliko nisu zaista neophodni, da se ne bi ugrozio opstanak biljke u prirodnom staništu.

    Fizička lica ne mogu dobiti dozvolu ukoliko nisu uključena u projekte institucija. Na internetu se, kažu stručnjaci, često pojavljuju oglasi o prodaji zaštićenih vrsta.

    „Može se desiti da trgovci prodaju neke srodne vrste ili čak i nesrodne, pa vas prosto obmanjuju da kupujete seme retke i te ugrožene vrste. Često napominju da je seme prikupljeno iz rasadnika ili su biljke gajene u kontrolisanim uslovima, a to je retko“, dodao je Mišljenović.

    Uvoz zaštićenih vrsta je još komplikovaniji i propisan posebnim aktima, jer neke vrste su i pod međunarodnom zaštitom, na osnovu Cites konvencije. Svaki uvoz i izvoz moraju biti odobreni dozvolama, potvrdama i sertifikatima.

    Regulisana je i razmena između botaničkih bašta pa je i za to neophodna određena dokumentacija. Kada dobije saznanja o prodaji zaštićenih vrsta, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine preduzima mere u skladu sa svojim ovlašćenjima.

    Zakonom je predviđena i kazna za fizička lica – od 50.000 do 150.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, jer je reč o više prekršaja. Za pravna – do 2.000.000 dinara.

     

    To su sve zaštićene biljne vrste u Srbiji. Zaštićene su jer su ugrožene. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija