• Podneto blizu 260.000 zahteva za vaučere

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Da bi se podstakao razvoj domaćeg turizma i, istovremeno, omogućilo građanima Srbije da pod povoljnim uslovima provedu godišnji odmor, ili bar njegov deo, pre nekoliko godina Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo je akciju podele vaučera – vrednih 5.000 dinara. 

    Naime, toliko se smanjuje trošak boravka na nekoj od turističkih destinacija u zemlji, a uslov je da se na njoj boravi najmanje pet dana. Već od samog početka pokazalo se da je to bio dobar korak jer je intresovanje građana Srbije bilo veliko i, praktično, svake godine se izdvajanje države kojim se podržava razvoj domaćeg turizma povećavalo, a ove godine je država za ukupno 560.000 vaučera obezbedila 2,8 milijarde dinara.

    Naime, na početku godine Vlada Srbije obezbedila je novac za 100.000 vaučera, a interesovanje građana da se iskoristi ta pogodnost bilo je toliko da je za manje od dva meseca broj zahteva bio veći nego što je bilo vaučera. Da bi se izašlo u susret građanima koji nisu uspeli da dođu do vaučera, obezebeđen je novac za novih 60.000. I, slobodno bi se moglo reći da bi taj broj vaučera zadovoljio gotovo sve one koji mogu da ih iskoriste, ali je Srbiju i ceo svet zahvatila pandemija koronavirusa, koja je mnogo toga promenila – i u društvu, i u ekonomiji pa, naravno, i u turizmu. Ta privredna grana prva se našla na udaru pandemije, a dosadašnji gubici u tom sektoru privrede u svetu mere se milijardama dolara. Istovremeno, odlazak na godišnji odmor van granica zemlje bio je sve dalji za turiste, a nadležni u gotovo svim državama svoje građane pozivali su da ih provedu u svojoj zemlji.

    Najčešći korisnici penzioneri

    U Ministarstvu turizma, trgovine telekomunikacija ističu da najviše zahteva za vaučere stiže od penzionera. Više od polovine uputili su najstariji građani – 51 odsto, slede zaposleni – 35 odsto, a na kraju su nezaposleni, čiji zahtevi čine 11 odsto ukupnog broja. To se, ukazuju u tom ministarstvu, nije promenilo otkako su vaučeri uvedeni.

    Slično je urađeno i u Srbiji, te je, s ciljem da se pomogne turističkim poslenicima, ali i građanima, obezbeđen još jedan kontingent vaučera i odobreno ih je još 400.000. Intersovanja ima jer ih je oko 100.000 već izdato, nepodeljenih je oko 300.000 pa još uvek ima dosta vremena da se, uz njih, smanje troškovi godišnjeg odmora. Da podsetimo, Pravilnikom o korišćenju vaučera predviđeno je da se zahtevi za njihovo dobijanje mogu podnositi do 15. oktobra, a moraju se iskoristiti do 20. novembra ove godine.

    U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za „Dnevnik” kažu da je od početka godine do sad podneto blizu 260.000 prijava građana za korišćenje vaučera. Koliko ih je već iskoristilo, ističu u tom u ministarstvu, znaće se za oko dva meseca, kada od ugostitelja bude stigao zahtev za refundaciju troškova boravka gostiju.

    Treba reći da se, uz povećanje broja građana koji koriste vaučere, povećavao i broj turističkih poslenika koji su to uvrstili u svoju ponudu. Tako je sada građanima na raspolaganju 2.150 ugostiteljskih objekata u Srbiji u kojima se mogu koristiti vaučeri. Uz emitovanje novog kontingenta vaučera omogućeno je da se oni koristiti i za boravak u Novom Sadu i Beogradu. U Ministarstvu ističu da se, na osnovu dosadašnjih zahteva, jasno vidi da se vaučeri najčešće koriste za boravak u banjama – Sokobanji, Vrnjačkoj, Sijarinskoj, Ribarskoj, te Vrujci, banji Koviljači, Gornjoj Trepči, ali i na Divčibarama, Kopaoniku, Zlatiboru…    

    Da bi se podstakao razvoj domaćeg turizma i, istovremeno, omogućilo građanima Srbije da pod povoljnim uslovima provedu godišnji odmor, ili bar njegov deo, pre nekoliko godina Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo je akciju podele vaučera – vrednih 5.000 dinara. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]