Električni automobil Foto: pxhere
Srbija

Podsticaje za kupovinu električnih vozila dobilo 625 građana: Ministarstvo će davati subvencije i sledeće godine

Izvor: 
Euronews Srbija Pet, 04/11/2022 - 10:56Ukupan broj subvencionisanih vozila na električni i hibridni pogon u ovoj godini je 625, što predstavlja najveće interesovanje do sada za podsticaje za kupovinu eko vozila, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine koje treću godinu daje podsticaje za njihovu kupovinu. U 2020. godini subvencionisana je kupovina 112, a u 2021. godini 446 novih vozila.

U Ministarstvu navode da se subvencije dodeljuju po posebnoj uredbi koju donosi Vlada Republike Srbije posebno za svaku godinu, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja životne sredine.

"Broj elektro i hibridnih vozila je u stalnom porastu u našoj zemlji, čemu doprinose i podsticaji države, koji će biti nastavljeni i naredne godine usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon)", kažu u ministarstvu.

Oni napominju da je masovnije korišćenje ekološki prihvatljivijih vozila od velikog značaja za smanjenje aerozagađenja koje dolazi iz saobraćaja.

"Pravo na subvenciju za kupovinu eko vozila mogu da ostvare građani, pravna lica i preduzetnici koji podnesu zahtev najkasnije do 31. oktobra tekuće godine, a iznos subvencije kreće se od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od vrste vozila. Iako je ove godine opredeljen najveći iznos za subvencije do sada, tražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je resorno ministarstvo odvojilo dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo sve zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila", kažu u resornom ministarstvu.
MarketingNajnovije vesti