• Pojačane patrole saobraćajne policije u blizini svih škola

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je, povodom sutrašnjeg početka nove školske godine, apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise kako bi sačuvali živote mališana.

     

    Stefanović je, prilikom posete Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u opštini Rakovica, rekao da je zadatak MUP-a da nijedno dete ne strada u saobraćaju. 

     

    On je naveo da je cilj ove posete da se pre svega upozore vozači, roditelji i svi ostali učesnici u saobraćaju na to da sutra počinje školska godina i da se mora obratiti posebna pažnja na mališane koji prvi put polaze u školu, ali i na sve ostale đake.

     

    Prema njegovim rečima, roditelji treba da posebno vode računa o vezivanju sigurnosnih pojaseva, korišćenju sigurnosnih sedišta i poštovanju pravila o ograničenju brzine, koja je, kako je podsetio, u blizini škola 30 kilometara na sat. 

     

    Stefanović je, ukazavši na to da je zadatak policije da osigura bezbednost dece i zaposlenih u školama, naveo da će u narednih mesec dana u blizini svih škola u Srbiji biti pojačane patrole saobraćajne i policije opšte nadležnosti. 

     

    On je podsetio na to da od ove školske godine, na inicijativu MUP-a, počinje projekat „Osnovi bezbednosti dece“, u okviru kojeg će policijski službenici učenike četvrtog i šestog razreda podučiti kako da se ispravno ponašaju u slučajevima vanrednih situacija.

     

    Takođe, kako je dodao, đaci će biti upoznati sa tim kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, ali biće im ukazano i na bezbednosne rizike i pretnje od narko-trafikinga i nasilja na internetu.

     

    Stefanović je istakao da, pored edukativnog i preventivnog karaktera, ovaj projekat treba da približi rad policije đacima, kako bi oni policajce doživljavali kao nekog ko brine o njihovoj bezbednosti. 

     

    On je istovremeno izrazio zahvalnost Agenciji za bezbednost saobraćaja, ali i drugim partnerima koji zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kroz različite projekte učestvuju u osnaživanju svesti kod ljudi o važnosti bezbednosti u saobraćaju. 

     

    Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević ukazala je na podatak da na putevima širom sveta svakog četvrtog minuta pogine jedno dete, što govori o tome da je povećanje bezbednosti dece u saobraćaju globalni izazov. 

     

    Milošević je podsetila na to da Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja predviđa da do 2020. godine ne bude stradale dece u saobraćaju, i dodala da Agencija, u saradnji sa MUP-om, tokom čitave godine sprovodi niz aktivnosti usmerenih na bezbednost najmlađih sugrađana. 

     

    Kao i prethodnih godina, kako je navela, Agencija i ove godine svakom prvaku poklanja knjigu „Pažljivkova pravila u saobraćaju“. 

     

    Ona je ujedno apelovala na roditelje da budu uzor svojoj deci, da ne prelaze ulicu van pešačkog prelaza, na crvenom, da je ne pretrčavaju, da koriste sve zaštitne sisteme i da ne voze pod dejstvom alkohola.

    Roditelji treba da posebno vode računa o vezivanju sigurnosnih pojaseva, korišćenju sigurnosnih sedišt

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija