• Pokrajinski ombudsman: Nasilje nad starijima prisutno, ali manje vidljivo i evidentirano

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Nasilje nad starijim osobama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava, a odnosi se na maltretiranje ili zanemarivanje koje starije osobe trpe od svojih supružnika, dece, drugih članova porodice, negovatelja, pružalaca usluga, pojedinaca na položaju moći ili osoba od poverenja. 
     
    Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 15. jun za Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama, podseća danas Pokrajinski zaštitnik građana – Ombudsman. 
     
    To je dan u godini kada ceo svet izražava protivljenje zlostavljanju i patnji usmerenim ka starijim sugrađanima i sugrađankama.
     
    Kako apeluje ovaj nezavisni organ, ovakav vid nasilja je prisutan u različitim oblicima – kao napuštanje od strane članova porodice, fizičko, ekonomsko, psihološko ili seksualno nasilje, prevare, neadekvatna nega ili potpuno zanemarivanje, kao i sve vrste diskriminacije. 
     
    Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, oko 16 odsto starijih od 60 godina trpi neki vid nasilja. 
     
    „Ono se uglavnom događa iza zatvorenih vrata, a usled straha, mnoge starije osobe ćute i trpe nasilje, često u izolaciji. Epidemija virusa Covid-19 je naglasila ranjivost starijih ljudi, koji su morali da se oslanjaju, gotovo u potpunosti, na pomoć, empatiju i solidarnost ljudi iz svoje blizine. Nasilju su dodatno izložene starije žene, koje često ne prijavljuju nasilje iz straha od mogućih posledica, uskraćivanja materijalne ili druge pomoći, kazne ili osećaja porodične lojalnosti. Neophodno je omogućiti starijim osobama pristup informacijama o svim vrstama pomoći i podrške u zajednici – od strane zdravstvenih, socijalnih i drugih službi, policije i nevladinih organizacija“, navodi pokrajinski ombudsman.
     
    Istraživanja su pokazala da se nasilje nad starijima manje prijavljuje i teže otkriva u odnosu na nasilje nad mlađim članovima porodice. Zbog toga je, kaže ombudsman, važno podstaći društvo i sve njegove članove da prepoznaju nasilje nad starijim osobama, prijave ga i pomognu u osnaživanju osoba koje trpe nasilje da to same učine.
     
    „U izgradnji društva solidarnosti, nenasilja, socijalne pravde i rodne ravnopravnosti, ključnu ulogu ima obrazovni sistem, koji mora da obezbedi odgajanje mlađih članova društva u duhu solidarnosti, empatije i međugeneracijske tolerancije. Odgovornost države i donosilaca odluka je kreiranje i sprovođenje politika koje štite prava starijih ljudi, a odgovornost celokupnog društva, pojedinaca i pojedinki, uvažavanje činjenice da su starije osobe vredni i produktivni građani i građanke koje imaju pravo da se prema njima postupa dostojanstveno i sa poštovanjem“, zaključuje Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman. 

    Nasilje nad starijim osobama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava, a odnosi se na maltretiranje ili zanemarivanje koje starije osobe trpe od svojih supružnika, dece, drugih članova porodice, negovatelja, pružalaca usluga, pojedinaca na položaju moći ili osoba od poverenja. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]