• Poljoprivrednici i dalje nerado osiguravaju svoja gazdinstva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji je osigurano tek 12 do 15 odsto obradivih površina, a kod privatnika je to svega tri odsto, rečeno je danas na konferenciji „Vreme je za sigurnu poljoprivredu“ na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

    Konferenciju je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropress“, a predsednik tog udruženja Goran Đaković upozorio je da se poljoprivrednici i dalje nerado odlučuju na osiguranje proizvodnje.

    „Teško im je da odvoje dinar za osiguranje, a bez toga ćemo propasti i to kažem jer sam i sam poljoprivrednik. Imamo primer malinara i kupinara koji su ove godine koji imali fantastičnu cenu i zamislite kako je onima kojima je grad sve uništio. Da ne pominjem bolesti koje napadaju voće i useve, pa nemate prihode. A to je samo 2 ili 3 dinara po kilogramu. Na primeru šljive to je 8 do 9 hiljada dinara po hektaru i zaista nema jeftinije mere nego što je osiguranje“, rekao je Đaković.

    Predstavnik Dunav osiguranja Miodrag Mladenović izneo je poražavajuće podatke, prema kojima je samo 12 do15 odsto ukupno obradivih površina u Srbiji osigurano, dok je kod privatnih gazdinstava do tek 3 odsto.

    „To moramo svi zajedno da promenimo“, poručio je Mladenović.

    Država je pri tome mnogo učinila poslednjih godina kako bi subvencijama ohrabrila poljoprivrednika na osiguranje svoje proizvodnje.

    „Mi kao Ministarstvo pomažemo poljoprivrednicima da se zaštite od nepredvidivih vremenskih uslova kroz mnoge vidove, kao što su subvencije za navodnjavanje, za nabavku protivgradnih mreža, modernizujemo sistem protivgradne odbrane, ali i kroz direktnu finansijsku pomoć za osiguravanje useva. Ona se kreće od 40, 45, pa i do 70 odsto za 5 okruga, Podstičemo i lokalne samouprave da sufinansiraju osiguranje kako bismo sveli na minimum rizik za poljoprivrednike, za njegovo dobro ali i za građane kao kupce“, rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

    Naši poljoprivrednici umesto da osiguraju useve, kažu agrarni novinari, i dalje sa zebnjom gledaju u nebo.

    „Prognoza je pouzdana za nekoliko dana, ali na duži rok ili sezonski ne možemo tačno da predvidimo vreme, a to je bitno za poljoprivrednike. Zato moraju dobro da razumeju poruke, ali i to im ne vredi mnogo ako nema zaštite ili nisu osigurani“, kaže Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

     

    U Srbiji je osigurano tek 12 do 15 odsto obradivih površina, a kod privatnika je to svega tri odsto, rečeno je danas na konferenciji „Vreme je za sigurnu poljoprivredu“ na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]