Dete Foto: pixabay
Srbija

Postepeno uvođenje obaveznog vrtića za mlađe od pet godina

Izvor: 
Politika Uto, 22/10/2019 - 07:54

Proširenje predškolskih grupa neće biti realizovano preko noći, već postepeno u skladu sa strategijom razvoja do 2030. godine, nezvanično  saznaje „Politika” u Ministarstvu prosvete, a planirani obuhvat dece mlađe od pet i po godina obaveznim predškolskim programom biće uvođen postepeno i to tamo gde ima uslova za to. Tako da, mesta za paniku nema.

Nedavne najave Mladena Šarčevića, ministra prosvete, da će deca od treće godine pohađati obavezni i besplatni pripremni predškolski program, digle su buru u javnosti, a naročito među predstavnicima sindikata koji zastupaju vaspitače. Oni su odmah reagovali pitajući zašto ministar najavljuje širi obuhvat mališana u obaveznim predškolskim grupama kada još nije rešen problem sa kojim vaspitači jedva izlaze na kraj, a to je prebukiranost vrtića širom zemlje. Upozorili su na alarmantnu činjenicu da je broj dece upisane preko norme u obdaništa sa 11.000 porastao na 40.000 do 60.000 i istakli da novac namenjen za rešenje problema te prebukiranosti nipošto ne bi smeo biti preusmeren na proširenje predškolskih grupa mlađom decom.

U Ministarstvu prosvete za „Politiku” ističu da su Nacionalni milenijumski ciljevi razvoja u Republici Srbiji predviđali da do 2010. godine 70 odsto dece od tri godine do polaska u osnovnu školu bude u vrtićima. Statistika se, međutim, nije poklopila sa tim, ali je trenutni obuhvat mališana tog uzrasta 72,35 odsto.

– Obuhvat dece u vrtićima od tri  do pet i po godina je bio u stalnom porastu i 2016/17. godine iznosio je 58,9 odsto, 2017/18. godine 61,3 odsto, dok je lane bio 63,5 odsto. Ali još je nedovoljan sa aspekta željenog obuhvata – ističu u Ministarstvu prosvete.

Povećanje broja dece u predškolskim ustanovama i veća pravednost tog obuhvata, zahteva, kažu u ministarstvu, unapređenje organizacije službi lokalne samouprave, ali i izdvajanja više novca za obdaništa.

Kao važne mere u tom cilju ministarstvo vidi izgradnju novih vrtića i adaptaciju i rekonstrukciju postojećih.

– Projektom „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji” koji se realizuje sredstvima iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj, između ostalog, planirano je da se obezbedi oko 17.000 novih mesta za decu uzrasta od tri do pet i po godina u novim, renoviranim, ili prenamenjenim objektima u najmanje 30 gradova i opština. Kroz projekat „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja” iz pretpristupnih fondova Evropske unije biće obezbeđena stručna podrška za zaposlene u vrtićima u 50 lokalnih samouprava radi razvijanja kvalitetnih inkluzivnih predškolskih programa – navode u Ministarstvu prosvete i dodaju da je EU obezbedila i donaciju za opremanje vrtića nameštajem, didaktičkom i IT opremom.

U ministarstvu ističu da je povećanje broja mališana uzrasta do pet i po godina koji idu u predškolsko planirano Akcionim planom za primenu Strategije razvoja obrazovanja u RS do 2020. godine. Takođe i nova razvojna agenda Ujedinjenih nacija predviđa da do kraja 2030. sve devojčice i dečaci imaju pristup kvalitetnom predškolskom programu.

Dostupnost programa

Treba praviti razliku između obaveznosti pohađanja i obezbeđivanja mogućnosti da deca imaju besplatne kraće programe u predškolskim ustanovama – ističu u Ministarstvu prosvete i dodaju da će raditi na povećanju broja dece u vrtićima, ali ne kroz uvođenje obaveznog odlaska u njih nego kroz omogućavanje da predškolski programi budu dostupni što većem broju mališana i da ih mogu priuštiti njihove porodice.

Inače, pripremni predškolski program je od 2006/07. godine obavezan za svu decu uzrasta od pet i po do šest i po godina i besplatan je u trajanju od četiri sata dnevno, najmanje devet meseci. Podaci Ministarstva prosvete govore da je od uvođenja pomenute obaveznosti dostignut gotovo potpuni obuhvat dece programom i on je u 2017/18. godini bio 98 odsto.
MarketingNajnovije vesti