• Poteškoće tokom onlajn testa iz srpskog jezika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osmaci koji danas elektronski rešavaju test iz srpskog jezika, u okviru probe male mature, imali su brojne poteškoće zbog preopterećenosti sistema.

    Samo oni koji su jutros rano pristupili platformi „Moja učionica“ mogli su bez problema da urade zadatke i u roku pošalju test, jer već od deset sati sistem je „bagovao“, pa da bi prešli sa zadatka na zadatak bilo je potrebno i po nekoliko minuta, a od 12 sati mnogi nisu čak mogli ni da se uloguju.

    Nastavnica srpskog jezika u OŠ „Mihailo Petrović Alas“ Suzana Dašić kaže da se pribojavala da će sistem biti preopterećen, da će biti poteškoća tokom pristupanja platformi i da se to i dogodilo.

    Pritužbe đaka i roditelja počele su od 11, 12 sati, počev od onih da đaci koji su se ulogovala nisu mogla za sat vremena da urade test jer im se svako pitanje učitavalo po nekoliko minuta, do onih da ne mogu uopšte da se uloguju.

    „Čim je isteklo vreme automatski su bili izbačeni sa platforme. Imali smo i situacije da su dobri učenici , po završetku testa, pokušali da se vrate i provere odgovore i onda im se dešavalo da ne mogu ni napred ni nazad“, priča za Tanjug Dašić

    Ministarstvo prosvete saopštilo je da je došlo do preopterećenja sistema usled velikog broja prijava u isto vreme, a najveći broj đaka, kako kažu, ulogovao se oko 12. 30 sati, zbog čega su Kancelarija za IT i Komtrejd počeli da rade na proširenju resursa i podizanju kapaciteta.

    „Svako dete koje je pokušalo da radi i ako je tokom realizacije došlo do preopterećenja moglo je da pristupi ponovo i nastavi rad na testu“, poručuju iz Ministarstva prosvete.

    Imajući u vidu navedene okolnosti doneta je odluka da se termin za rešavanje testa danas produži do 21.30 časova, što će biti i u naredna dva dana.

    Da bismo omogućili ravnomerno opterećenje sistema sugerišemo učenicima sa teritorije AP Vojvodine da testove u naredna dva dana rešavaju u terminu 8-12 časova, učencima sa teritorije Grada Beograda 12-16 časova, a svim ostalim učenicima u terminu 16-21.30 časova.

    Potrebno je imati u vidu da je onlajn test za samoprocenu znanja za završni ispit organizovan u potpunosti besplatno zahvaljujući Komtrejdu i IT Kancelariji. Usled okolnosti u kojima se nalazi čitav svet, uspostavljanje sistema na kojem će samoprocenu znanja sprovesti preko 65.000 učenika, moralo je biti sprovedeno u veoma kratkom roku, ne ostavljajući vremena za detaljno testiranje i fino podešavanje sistema. Prethodno svakako ne predstavlja problem s obzirom na to da je svrha sistema da se obezbedi jedan od načina za samoprocenu znanja učenika u cilju provere spremnosti za završni ispit. Svi učenici će svakako dobiti priliku da urade samotestiranje i u tom smislu nijedan učenik ne sme, niti može biti oštećen.

    Svim učenicima želimo uspešno rešavanje testova u naredna dva dana i ujedno se zahvaljujemo kompaniji Komtrejd i Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu na nesebičnoj podršci i naporima da u vreme vanrednog stanja svojim volonterskim angažovanjem obezbede nesmetano funkcionisanje sistema, kao i hardverskim i softverskim resursima koje su stavili na raspolaganje za potrebe sprovođenja onlajn testa, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete. 

     

    Osmaci koji danas elektronski rešavaju test iz srpskog jezika, u okviru probe male mature, imali su brojne poteškoće zbog preopterećenosti sistema.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija