Foto: Južnobanatski upravni okrug
Srbija

Potpisan protokol o saradnji na projektu ažuriranja adresnog registra

Izvor: 
Marina Dimitrić Uto, 20/02/2018 - 08:45

 

Premijerka Ana Brnabić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković su 14. februara prisustvovali potpisivanju protokola o saradnji između ministarstva i zavoda. Ovom događaju su prisustvovali i načelnici upravnih okruga, pa je u srpsko-korejskom Informatičkom pristupnom centru u Beogradu bila i Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga.  

Projekat sadrži elaborat ulica i kućnih brojeva u sklopu inicijative ažuriranja adresnog registra, saopšteno je nakon sastanka.  

,,Sporazuma o saradnji se odnosi na ustupanje prostorija Srpsko-korejskog centra radi obuka kadrova koji će raditi na uspostavljanju Adresnog registara jednog od važnijih registara koji sadrži tačne nazive ulica i kućne brojeve. Naime, prema podacima MUP-a preko tri miliona građana nema validnu adresu, odnosno ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja” navodi se u saopštenju MDULS-a.

Na skupu je rečeno da nedostatak centralizovanog Adresnog registra sa tačnim i ažurnim podacima otežava rad institucija, onemogućava interoperabilnost i razmenu podataka, što dovodi do toga da se, u različitim evidencijama za isto fizičko ili pravno lice, pojave različite adrese.

,,Zbog toga je Vlada Srbije odlučila da, na nacionalnom nivou, pokrene projekat dodele naziva ulica i kućnih brojeva. Republički geodetski zavod će, na osnovu ortofoto snimaka, pripremiti elaborate i označiti sve ulice kojima je potrebno dati naziv, a 30 mladih geodeta i geografa koji će tokom godine izrađivati ove studije pod mentorskim radom kolega iz Zavoda u prostoru srpsko-korejskog Informatičko-pristupnog centra”, saopšteno je.

Nakon ažuriranja podataka u registru na celoj teritoriji, postojaće jedinstven registar koji su svi organi u obavezi da koriste i koji će se centralizovano voditi.

 Marketing

Najnovije vesti