• POVERENICA: Seksualno uznemiravanje više nije tabu tema – studentkinje su progovorile i mi ih moramo čuti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno na 22 fakulteta i šest univerziteta u Srbiji, seksualno uznemiravanje doživelo je čak 17 odsto ispitanih studenata, od toga su 90 odsto studentkinje, a 10 odsto studenti. Četvrtina ispitanika je rekla da poznaje studentkinju ili studenta koji su bili izloženi nekom obliku seksualnog nasilja.

    Stižu prijave na Arhitektonski fakultet u Beogradu protiv profesora osumnjičenih za seksualno uznemiravanje. U toku je unutrašnja kontrola na fakultetu, a Tužilaštvo je formiralo predmet za taj slučaj. Dekan Arhitektonskog fakulteta dao je izjavu u policiji.

    Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, navodi za RTS da kao uspeh našeg društva vidi to što su devojke i žene odlučile da progovore jer, kako kaže, to nije jednostavno.

    „I sada je na nama da ih podržimo. I od naše reakcije zavisi budućnost“, ističe Jankovićeva.

    Prema rezultatima istraživanja Viktimološkog društva Srbije, koje je sprovedeno na 22 fakulteta i šest univerziteta u Srbiji, seksualno uznemiravanje na fakultetima doživelo je čak 17 odsto ispitanih studenata, od toga su 90 odsto studentkinje, a 10 odsto studenti. Četvrtina ispitanika rekla je da poznaje studentkinju ili studenta koji su bili izloženi nekom obliku seksualnog nasilja.

    Poverenica navodi da su rezultati istraživanja uznemirujući, ali da je nisu iznenadili.

    „Došlo je vreme da se pokidaju stege koje je patrijarhalno društvo nametalo, a to je da žena ćuti i trpi. Zbog toga što je neko na bilo kakvoj poziciji moći bio to profesor, doktor, šef, ne daje mu za pravo da nam se obraća na takav način, niti da zloupotrebljava svoj položaj“, navodi Jankovićeva.

    Ukazuje na to da seksualno uznemiravanje podrazumeva i nedolično ponašanje, opaske, neprijatne poglede koji vas kao ženu ponižavaju i svode na objekat.

    Ističe da svaka osoba kojoj se ovako nešto dogodilo, ima pravo i treba da prijavi, da glasno kaže da je dosta i da takvo ponašanje neće i ne mora da trpi.

    „Mogu se obratiti i povereniku za zaštitu ravnopravnosti, ne moraju povereniku na Univerzitetu jer možda neko neće imati poverenja. Možda neće svako reagovati kao što je reagovao dekan na Arhitektonskom fakultetu, pa je preduzeo interne mere. Dakle, nisu te devojke i momci ostavljeni na milost i nemilost. Zaista ne treba da ćutimo“, poručila je poverenica.

     

    Popović: Dobro je što je počelo da se govori 

    Ivanka Popović, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu, kaže da su rezultati istraživanja zaista uznemirujući i da je dobro što je počelo da se govori o nekim stvarima o kojima se predugo ćutalo.

    „Svaka generacija studenata je znala za neke priče, ali one nekako nikada nisu bile potvrđene, validovane niti je bilo nekih konsekvenci. Moja saznanja su da je Fakultet političkih nauka u Beogradu prvi reagovao, napravio svoj Pravilnik o tome kako se reaguje na seksualno uznemiravanje“, navodi Popovićeva.

    Podseća da Univerzitet u Beogradu ima Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja na toj visokoškolskoj ustanovi.

    „Ja moram da kažem, da i bez eksplicitnih pravilnika o seksualnom uznemiravanju, etički kodeksi univerziteta, disciplinska pravila fakulteta i univerziteta omogućavaju da uprave fakulteta i univerziteta reaguju“, ističe Popovićeva.

    Smatra, da o svakoj temi može da se razgovara na način koji će dovesti do nekog pomaka.

    „Izgleda je došlo vreme da razgovaramo i činimo stvari da učinimo obrazovni prostor bezbednim za sve učesnike u njemu i mislim da je to najosetljiviji prostor o kojem govorimo“, ocenjuje Popovićeva.

    Ukazuje da institucija poverenika za zaštitu od seksualnog uznemiravanja sada postoje na svakoj članici Univerziteta u Beogradu i da su to osobe od poverenja koje su prošle kroz obuku.

    „To su osobe sa kojima se mogu obaviti inicijalni razgovori, da se studenti osete sigurnim, da vide da mogu da razgovaraju o problemu koji imaju i da dobiju određena uputstva kako dalje da se postupe. Dakle to su osobe od poverenja koje prolaze i određene obuke“, objašnjava Popovićeva.

    Poziva studente i studentkinje da ukoliko imaju neki problem, ne ćute već da ga prijave.

    „Ako postoje problemi ja ohrabrujem studente i studentkinje da se jave odgovornim licima na fakultetima i institutima, da obrazlože kakav problem imaju i da se vidi šta se može učiniti“, poručila je Ivanka Popović.

     

    Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno na 22 fakulteta i šest univerziteta u Srbiji, seksualno uznemiravanje doživelo je čak 17 odsto ispitanih studenata, od toga su 90 odsto studentkinje, a 10 odsto studenti. Četvrtina ispitanika je rekla da poznaje studentkinju ili studenta koji su bili izloženi nekom obliku seksualnog nasilja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]