Srbija

Poverenik: Povećan broj žalbi kojima se traži informacije o kovidu

Izvor: 
Tanjug Čet, 02/07/2020 - 13:38

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović saopštio je danas da je od ukidanja vanrednog stanja, 7. maja, povećan broj žalbi toj instituciji zbog ne dobijanja informacija u vezi sa epidemijom virusa korona.

Tražene informacije se uglavnom odnose, kako navodi, na broj obolelih i preminulih, kao i na opremljenost zaštitnom opremom i sredstvima za lečenje.

Poverenik ističe da je do 7. maja izjavljeno 10 žalbi, a od tada 43 žalbe, dok je najveći broj njih protiv organa javne vlasti na lokalnom nivou.

Paralelno sa tim trendom, navodi Poverenik, u javnosti su se pojavile sumnje u tačnost zvanično objavljenih informacija o broju zaraženih i preminulih lica, kao i veliki broj dezinformacija koje se šire društvenim mrežama.

"Sve to skupa dovodi do porasta straha, panike i nespokojstva među stanovništvom u ionako teškoj situaciji i krizi izazvanoj pandemijom Kovida-19", navedeno je u saopštenju Poverenika.

Naglašava da je jedan od najefikasnijih "lekova" u takvoj situaciji pružanje tačnih, potpunih i pravovremenih informacija, što je, ističe, dužnost i obaveza organa javne vlasti, ali i svih medija.

Poverenik podseća da su informacije kojima raspolažu organi vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, hitnog karaktera.

Podseća i da je po zahtevima za pristup takvim informacijama organ javne vlasti dužan da postupi bez odlaganja, a najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva.

Navedeno je i da će Poverenik će preduzeti sve mere, u skladu sa zakonom, iz svoje nadležnosti da se pravo javnosti da zna zaštiti na najbolji mogući način.

Marinović, takođe, apeluje na sve organe javne vlasti, ne samo da hitno i bez odlaganja postupaju po zahtevima kojima se traže informacije u vezi sa Kovidom-19, već da takve informacije objavljuju bez čekanja da neko podnese zahtev.

Tačne, potpune i istinite informacije mogu pomoći građanima, ističe Marinović, da realno sagledaju opasnost od širenja Kovida-19 i da svoje ponašanje usklade sa tim.

Poverenik naglašava i da prilikom objavljivanja informacija o obolelim i umrlim licima treba voditi računa da se time ne povređuje privatnost tih lica i ne otkriva njihov identitet.
MarketingNajnovije vesti