• Povratak zdravstvenih centara, šta dobijaju pacijenti?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Domovi zdravlja su novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti formalno „prešli“ u nadležnost Republike. Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže za RTS da će se u prvom koraku aktivnosti uraditi spajanje 30 bolnica i domova zdravlja.

    Spajanje domova zdravlja i opštih bolnica će najbrže ići tamo gde su domovi zdravlja i opšte bolnice u istom dvorištu. Ovih dana proverava se na terenu gde ima mogućnosti da se domovi zdravlja i opšte bolnice spoje

    Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić je rekao da su se u proteklih godinu i po dana stvorili predislovi da se spoje domovi zdravlja i opšte bolnice i da se vrate zdravstveni centri.

    „Analizom uz pomoć i eksperata Svetske banke utvrdili smo da je neiskorišćen sav kadrovski i kapacitet domova zdravlja po pitanju aparature“, istakao je Vekić.

    Da bi pružili što je moguće bolju zdravstvenu uslugu, Vekić kaže da se vraćaju zdravstveni centri nakon 14 godina.

    „U prvom koraku aktivnosti uradićemo spajanje 30 opštih bolnica i domova zdravlja, taj proces nastavljamo dalje jer konačna analiza eksperata Svetske banke biće gotova krajem maja“, kaže Bekić.

    Prema njegovim rečima, završetak fuzije opštih bolnica i domova zdravlja desiće se u drugoj polovini ove godine.

    Zakon je donet u aprilu prošle godine, a doneta je i ureba o planu mreža zdravstvenih ustanova u javnoj svojini.

    „Gledano administrativno svi predislovi su ostvareni, u aprilu prošle godine donet je zakon, imamo u narednih nekoliko meseci još određenih administrativnih procedura koje se odnose da domovi zdravlja u APR-u prenesu osnivačka prava sa lokalne samouprave na Republiku“, kaže Vekić.

    Govoreći o preprekama i složenosti posla, Vekić kaže da je bio obiman posao jer zdravstveni sistem Srbije ima 350 zdravstvnih ustanova i mi smo morali da svaku ustanovu pojedinačno dobro proanaliziramo.

    „Utvrdili smo u proteklih nekoliko godina da su nam domovi zdravlja čiji su osnovači bile lokalne samouprave napraivli velike gubitke, što se tiče finansijskog dela“, kaže državni sekretar.

    Objasnio je da pare koji su dobijali od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje su nenamenski trošili dajući određene plate neugovorenim radnicima, tako da je napravljena velika razlika u finansijskim dugovanjima prema dobavljačima i to je bio jedan od glavnih razloga da se pooštri kontrola primara.

     

    Domovi zdravlja su novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti formalno „prešli“ u nadležnost Republike. Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže za RTS da će se u prvom koraku aktivnosti uraditi spajanje 30 bolnica i domova zdravlja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]