• Pred sudom pokrenuto 107 slučajeva povodom nestalih beba

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Roditelji koji sumnjaju da su im bebe po rođenju nestale iz porodilišta imaju novi rok, do 3. novembra, da podnesu sudu predlog za utvrđivanje činjenica o statusu svoje dece. 
     
    „Novosti“ navode da je tom listu potvrđeno u višim sudovima u Beogradu i Nišu da je „prvobitni rok do 11. septembra produžen u skladu sa uredbom o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja“.
     
    Prethodno je 11. septembra, kada je isticao rok za podnošenje sudskih predloga po zakonu o nestalim bebama, koji je stupio na snagu 11. marta i predviđao je šest meseci za podnošenje predloga, Zaštitnik građana zatražio da se roditeljima da još mesec i po dana da se obrate pravosuđu, jer to nisu mogli tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije virusa korona.
     
    U međuvremenu, kako je za „Novosti“ potvrđeno u Vrhovnom kasacionom sudu, postupak po Zakonu o utvrđivanju činjenica o statusu beba za koje se sumnja da su nestale iz porodilišta, do 1. juna je pokrenulo 37 roditelja.
     
    Član beogradske grupe roditelja nestalih beba Goran Filipović za „Novosti“ je izjavio da je to udruženje 11. septembra Višem sudu u Beogradu dostavilo dodatnih 70 predmeta, što znači da ih je do sada podneto najmanje 107.
     
    U petak smo predali 70 obrađenih predmeta Višem sudu u Beogradu a spremamo još njih tridesetak koje su nam u međuvremenu roditelji dostavili. Nadamo se da će ih sudovi prihvatiti„, kazao je Filipović.
     
    „Novosti“ navode da je u Nišu za 18. septembar zakazana obuka sudija kako da postupaju po novom zakonu.
     
    Prema Zakonu, utvrđivanje slučajeva nestalih beba može sudovima da podnosi i Zaštitnik građana.

    Roditelji koji sumnjaju da su im bebe po rođenju nestale iz porodilišta imaju novi rok, do 3. novembra, da podnesu sudu predlog za utvrđivanje činjenica o statusu svoje dece. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]