• Predsednik Asocijacije tehničkih pregleda: Smanjenje gužvi i pad cena do kraja godine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Očekuje se da će se do septembra normalizovati situacija sa tehničkim pregledima, izjavio je predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković.
     
    Prema njegovim rečima, to se odnosi i na cene i na gužve koje se trenutno stvaraju na linijama pregleda vozila. On je dodao da se do kraja godine očekuje da proradi centralni informacioni sistem i budu završen Pravilnik o obuci kontrolora, kada će MUP moći da da predlog cene pregleda.
     
    „Po zakonu, najvišu i najnižu cenu tehničkog pregleda vozila određuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na predlog MUP-a, ali postoje preduslovi da bi se to desilo. Očekujemo da Agencija za bezbednost saobraćaja završi Pravilnik o obuci kontrolora, a zatim i uvođenje centralnog informacionog sistema i kad se to bude završilo tada će MUP moći da da predlog cene pregleda. Do tada to nije moguće“, pojašnjava Marinković.
     
    On je dodao da bi to sve trebalo da bude gotovo do kraja ove godine, ali da bi do pada cena možda moglo da dođe i ranije.
     
    „Možda će cene padati kada više tehničkih pregleda počne da radi, pa će tržište početi da vrši pritisak na sadašnje cene“, smatra Marinković. Dodao je da sada problem predstavlja i to što jedan broj vozača još uvek ne shvata da zbog neispravne svetlosne signalizacije ne mogu da dobiju potvrdu o ispravnosti vozila, pa se stvaraju gužve.
     
    „Tek je počeo da radi novi sistem pregleda i imamo veliki pritisak na linije tehničkih pregleda, jer ljudi još uvek nisu shvatili da su svetla neispravnost, pa se mnogo njih vraća kada otkloni te problema i zauzima mesta drugima. Ovo je tranzicioni period i zato je takva reakcija i vozača i kontrolora“, rekao je Marinković.
     
    On smatra da poređenje situacije u Srbiji i ovdašnjih cena tehničkog pregleda sa Hrvatskom i regionom koja su se pojavila u javnosti nisu umesna.
     
    „U regionu su odavno definisane sve ove stvari, pa poređenje sa regionom nije realno, a i oni tamo imaju drugačije pravilnike. Vi u Hrvatskoj možete da pregledate onoliko automobila koliko pregledača imate, bez vremenskog ograničenja trajanja pregleda. Tamo su dugačke linije tehničkog pregleda, ima više pregledača. Kada se kod nas sve ‘slegne’ verovatno ćemo imati vrlo slične cene“, ocenio je Marinković.
     

    Očekuje se da će se do septembra normalizovati situacija sa tehničkim pregledima, izjavio je predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]