Učionica Foto: pxhere
Srbija

Premijerka: Pogrešno bi bilo da sada zatvaramo škole; Ružić: Na Kriznom štabu o eventualnom produžetku raspusta

Izvor: 
Tanjug Sre, 04/11/2020 - 14:13

U osnovnim školama u Beogradu na današnji dan korona virus potvrđen je kod 32 učenika i 14 zaposlenih, a premijerka Ana Brnabić kaže da su trenutno škole najbezbednija mesta i da se ne planira njihovo zatvaranje.

Ona je rekla novinarima, u OŠ "Kneginja Milica" gde je prisustvovala doniranju pametne klupe, da bi u ovom trenutku bila najveća greška prekidati rad škola i preći na onlajn nastavu jer, kako navodi, u tim obrazovnim ustanovama postoje najkontrolisaniji uslovi.

Navela je da u slučaju ako je neko od učenika pozitivan na korona virus postoje mere za konkretno odeljenje, smenu i školu.

Kaže da će se truditi da se takva situacija zadrži najduže moguće jer nema mnogo smisla sada zatvarati školu, pošto bi to bila pogrešna odluka.

Napomnula je i da je sve spremno za potpuni prelazak na onlajn nastavu u slučaju potrebe i dodala da se ta nastava neprekinuto odvija još od septembra.

"Mi smo jedina zemlja u Evropi u kojoj učenici u prethodnoj školskoj godini nisu propustili nijedna dan škole, jer kada su one bile zatvorene ranije odmah se prešlo na onlajn nastavu. Sada smo još spremniji za to, ali za sada nema potrebe pošto bi potpuni prelazak na onlajn nastavu bila pogrešna odluka".

Brnabić je poručila da deca mogu da nam posluže za primer, jer poštuju preventivne mere i opominju starije da to isto čine.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je broj zaraženih u školama u oktobru iznosio 0,024 odsto u odnosu na apsolutne cifre.

Poručio je da je obrazovni sistem pokazao visok stepen odgovornosti i najveću otpornost.

On je naveo da nema potrebe da se u ovom trenutku razmišlja o alternativnim načinima nastave, da je sve spremno za njenu primenu, ali da očekuje da za tim neće biti potrebe.

Ružić: Na Kriznom štabu o eventualnom produžetku raspusta

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da će se na Kriznom štabu razgovarati o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta za osnovce.

Ružić je rekao da odluka o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta za tri dana za osnovce još nije doneta.

Naveo je da će se na Kriznom štabu razmatrati da li bi takva eventualna odluka pomogla u sprečavanju širenja korona virusa.

Jesenji raspust je predviđen od srede, 11. novembra do nedelje, 15. novembra.




Marketing



Najnovije vesti