• Preminuo glumac Andreja Maričić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Andreja Maričić preminuo je u 62. godini, objavilo je Narodno pozorište u Beogradu na svom nalogu na Fejsbuku.

    Rođen je u Beogradu 15. aprila 1959. godine. Studije glume završio je 1982. godine u klasi profesora Miroslava Minje Dedića, a stalni član ansambla Drame Narodnog pozorišta postao je četiri godine kasnije.

    Na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu radio je kao asistent profesora Petra Zeca na odseku gluma, a zatim kao profesor glume na odseku solo pevanja.

    Takođe je predavao glumu u srednjoj baletskoj školi jednu polusezonu kada je ostvario i par uloga u nekim baletskim projektima koje je režirala Katarina Stojkov.

    Značajnije pozorišne uloge ostvario je u predstavama „Kako zasmejati gospodara“ u režiji Vide Ognjenović, „Konak“ (Mira Trailović), „Spaljivanje udovice“ (Ivana Vujić), „Kako mogu da te čujem dok teče voda“ (Bora Grigorović), „Veštice iz Salema“ (Aleksandar Lukač), „Madam San-Žen“ (Ljubomir Muci Draškić), „Razvojni put Bore Šnajdera“ (Kokan Mladenović), „Idiot“ (Stevo Žigon), „Posle milion godina“ (Saša Latinović), „Stilske vežbe“ (Vera Crvenčanin), „Velika drama“ i „Zečiji nasip“ (Siniša Kovačević), „Slepi Miš“ (Plamen Kartalov), „Opasne veze“ (Stevan Bodroža), „Gospođa ministarka“ (Jagoš Marković), „Knjiga druga“ (Anđelka Nikolić) „Dama s kamelijama“ (Jug Radivojević)…

    Kao pomoćnik režije u Narodnom pozorištu radio je na predstavama „Idiot“, „Stilske vežbe“, „Trojanke“, „Galeb“ i „Zlatno tele“. Kao pozorišni reditelj režirao je niz prigodnih i manjih predstava vezanih za razne duhovne proslave, kao i predstavu „Reč“ Balkanskog eksperimentalnog teatra čiji je bio i osnivač.

    Takođe, bio je jedan od osnivača KPGT – a pod rukovodstvom Ljubiše Ristića, i pozorišta „Pivara“ pod rukovodstvom Borke Pavićević, kao i niza manjih pozorišnih alternativnih grupa vezanih za određene projekte. Kao filmski reditelj ostvario je više dokumentarnih i kratkih filmova („Sin reke“, „Maskarada“, „Pogled“, „Ožalošćena porodica“…).

    Na televiziji je odigrao niz manjih i većih uloga od kojih su najznačajnije Oficir u drami „Smrt gospođe ministarke“ u režiji Save Mrmka, Branče u drami „Otkos“ (Slavoljub Stefanović Ravasi), Zvonko Mihajlović u „Ljubavnom životu Budimira Trajkovića“ (Dejan Karaklajić)…

    Takođe je učestvovao i u seriji „Kraj dinastije Obrenović“, kao i u drami „Odlazak ratnika, povratak maršala“ u režiji Save Mrmka.

    Od značajnijih priznanja izdvajaju se Nagrada „Najbolji mladi glumac“ u Jagodini 1986. godine za ulogu Mace u predstavi „Kako zasmejati gospodara“, zatim, kao reditelj filma, Nagrada za najbolju montažu filma „Dobrodošli u Narodno pozorište“ 1997. godine na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu, Nagrada „Zlatna medalja – Beograd“ za montažu na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma (2002. godine za film „Elegija“, 2003. godine za film „Buđenje“).

    Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni, objavljeno je na profilu na Fejsbuku Narodnog pozorišta.

     

    Dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Andreja Maričić preminuo je u 62. godini, objavilo je Narodno pozorište u Beogradu na svom nalogu na Fejsbuku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]