• Preporuka za isplaćivanje pune plate u slučaju kovida i dalje na snazi, da li je poslodavci poštuju?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Novi talas korone za poslodavce znači veći broj zaposlenih na bolovanju.
     
    Preporuka vlade da firme radnicima koji su a bolovanju zbog kovida isplaćuju naknadu u visini celokupne zarade i dalje je na snazi, ali se Zakon o radu u tom smislu nije menjao, piše Politika.
    Da li će radniku biti isplaćen zakonski minimum od 65 odsto ili više, zavisi samo od volje poslodavca.
    Advokat Dušan Garašanin, specijalista za radno pravo, za Politiku kaže da ova preporuka u privatnom sektoru nije naročito zaživela, pa je najčešći scenario da zaposlenom bude isplaćen samo zakonski minimum ako koristi bolovanje.
     
    „Zaposleni koji je zaražen virusom korona ima, ne samo pravo, već i obavezu, da otvori bolovanje u trajanju koje će odrediti lekar, a u zavisnosti od kliničke slike, simptoma, brzine oporavka… I za obolele od kovida 19 koji nemaju simptome predviđena je obavezna kućna izolacija u trajanu od sedam dana. Dakle, najmanje nedelju dana zaposleni kome je utvrđeno prisustvo virusa, mora da bude van svog radnog mesta, a ako lekar proceni da je neophodno dodatno lečenje, i duže. Ne samo sa aspekta zdravstvenih i radnopravnih odnosa, već i sa aspekta krivične odgovornosti neophodno je da zaposleni kome je dijagnostifikovan kovid 19 provede u izolaciji najmanje sedam dana“, objašnjava Garašanin. 
     
    A to znači da Krivični zakon predviđa ne samo novčanu kaznu, već i kaznu zatvora do tri godine onima koji krše zdravstvene propise za vreme epidemije ili se ogluše o naredbe lekara.
     
    U Uniji poslodavaca Srbije kažu da savesni poslodavci ipak nisu retki, ali da su se i oni susretali sa problemima kada su hteli da postupe po preporuci vlade. Najviše glavobolje zadalo im je novo pravilo prema kojem poslodavac nema pravo da zna od čega boluje zaposleni.
     
    „Prema novim pravilima o zdravstvenom osiguranju, lekar više ne upisuje šifru bolesti, pa je to dodatno zakomplikovalo situaciju. Poslodavac nema dokaz na koji može da se pozove. Ono što je takođe važno jeste da poslodavac nema pravo da selektivno određuje ko će dobiti nadoknadu u visini cele zarade, a ko zakonski minimum. Dakle, ako postupi po preporuci, ona mora da važi za sve radnike“, kaže za Politiku Svetlana Budimčević, predstavnica Unije poslodavaca Srbije.

    Dodaje da zaposleni u javnom sektoru dobijaju punu zaradu jer je za njih ovaj propis obavezujući. 

    Novi talas korone za poslodavce znači veći broj zaposlenih na bolovanju.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija