• Pripremite se za štednju: Poskupljuju i komunalije po Srbiji – nove cene i do 30 odsto veće

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osim poskupljenja hrane i goriva koja građani Srbije i njihovi novčanici osećaju, neminovna su i povećanja cena komunalnih usluga.

    Tako će širom Srbije poskupeti odvoženje smeća, snabdevanje vodom i gradski prevoz, a neke od ovih usluga biće skuplje i za 30 odsto. Posle najavljenog poskupljenja električne energije, svako 12. domaćinstvo u Srbiji neće moći da plaća struju, proračuni su koje objavljuju mediji.

    JKP „Šumadija“ tražilo je povećanje od 20 odsto na odvoženje smeća. To znači da će Kragujevčani odvoženje smeća plaćati 8,4 dinara po kvadratu stana ili kuće. Do sada, cena ove usluge iznosila je sedam dinara. Tako će, primera radi, domaćinstvo za stan od 50 kvadrata odvoženje smeća plaćati 420 dinara, dok je do sada plaćalo 350 dinara, prenosi Nova.rs.

    Prema pisanju lokalnih medija, od prvog maja je u Bečeju poskupelo snabdevanje pijaćom vodom i odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda. Javno preduzeće „Vodokanal“ tražilo je od opštine Bečej odobrenje za povećanje cena usluga od maja, i to 30 odsto za domaćinstva, 20 za budžetske ustanove, a 30 odsto za usluge vodosnabdevanja tehničkom vodom u naseljenim mestima. Pored toga, predložili su i povećanje fiksne naknade za domaćinstva za 39 odsto.

    Usled poskupljenja goriva, očekivano je i poskupljenje usluga prevoza. Tako je, prema rečima Gorana Aleksića, direktora poslovnog Udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“, realno očekivati da će cene karata i transporta u Srbiji biti povećane za 10 do 15 odsto.

    Upravo visoke cene goriva, koje u strukturi poslovanja javnog prevoza čine 30 odsto troškova, glavni su krivac za to što ćemo cene karata plaćati više nego do sada.

    Iako su ovo još uvek samo pretpostavke, Veće grada Niša usvojilo je odluku kojom će gradski i prigradski prevoz poskupeti za više od 30 odsto. Kako je navedeno u nacrtu Rešenja o utvrđivanju cena usluga prevoza, karta za jednu vožnju koštaće 80, umesto dosadašnjih 60 dinara. 

    Kako je poskupljenje javnog prevoza u Nišu otvorilo pitanje da li će ista usluga koštati više i u Beogradu, Sekretarijat za javni prevoz poručio je za Nova.rs da u narednom periodu karte neće poskupeti. Ipak, Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu tvrdi da bi Beograđani mogli da plaćaju skuplje karte od septembra i to, prema njegovim procenama, od 10 do 15 odsto.

    Svako 12. domaćinstvo u Srbiji neće moći da plaća struju

    Struja će da poskupi, ne zna se kad i koliko, ali se zna da će je pratiti nova uredba o zaštićenom kupcu kojom će na taj status moći da računa gotovo 200.000 domaćinstava umesto 61.401 koliko ih je, prema podacima EPS-a, bilo u martu, piše „Danas“.

    Da li taj skok broja subvencionisanih potrošača sugeriše i visinu novih cena, teško je prognozirati, jer se spekulacije o tome koliko će biti uvećani računi kreću od 10 ili 15 do 30 odsto za stanovništvo i do čak 70 odsto za privredu. Uz to, jasno je da će poskupljenje energije izazvati lančanu reakciju i najviše pogoditi potrošačku korpu čija vrednost takođe ulazi u obzir kada se određuje minimum prihoda domaćinstva koje se prijavljuje za olakšice u plaćanju struje.

    Novina kod najavljene uredbe, koja je u postupku usvajanja, jeste da će kad se utvrdi da neko ima status povlašćenog kupca za električnu energiju, to pravo moći automatski da ostvari i za toplotnu energiju.

    „Navedena Uredba je zasnovana na vrednosti potrošačke korpe i njene strukture, koju obračunava Republički zavod za statistiku“, kažu za Danas u Ministarstvu rudarstva i energetike i dodaju da su stručnjaci Svetske banke procenili kako će se broj korisnika pomoći – krajnjih kupaca, povećati na oko 191.000.

    Da li će svi koji imaju pravo na povlašćenu cenu energije iskoristiti tu mogućnost neizvesno je jer i do sada mnogi ili nisu znali ili su se zaglavili u birokratskim preprekama.

    Više o tome na OVOM LINKU.

    Osim poskupljenja hrane i goriva koja građani Srbije i njihovi novčanici osećaju, neminovna su i povećanja cena komunalnih usluga.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]