• Proširuje se broj mesta gde će se moći plaćati karticama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Malim trgovcima i institucijama biće obezbeđena podrška da modernizuju svoje poslovanje i omoguće građanima sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom, u radnjama, ugostiteljskim objektima i na šalterima širom zemlje

    Podrška će se realizovati kroz program Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje koji su pokrenuli Ministarstvo finansija, Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED, te kompanije Visa i Mastercard.

    Kroz poseban program subvencija planirano je uvođenje do 25.000 POS terminala na prodajnim mestima na kojima dosad nije bilo moguće platiti karticom, uz snižene trgovačke naknade u trajanju od godinu dana, kazala je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

    Jovanović je ocenila da će uz jačanje infrastrukture subvencionisanjem post terminala, to doprineti i da se zvanična statistika unapredi, ali i suzbijanju sive ekonomije.

    Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je, osim e-fiskalizacije i e-faktura, i bezgotovinsko plaćanje veoma važno za razvoj transparentne ekonomije i fer konkurencije.

    Masterkard istraživanje pokazalo je da 80 odsto građana Srbije ima mogućnost beskontaktnog plaćanja karticama i mobilnim telefonima, a ovu opciju najviše koriste u supermarketima, na benzinskim pumpama i za kupovinu garderobe.

    Pandemija koronavirusa je stvorila još veću potrebu za bezgotovinskim plaćanjima i zato je bitno da podržimo male privrednike da se prilagode i steknu nove klijente, rekla je direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Masterkard Jelena Ristić.

    Direktorka poslovnog razvoja u kompaniji Viza na tržištu jugoistočne Evrope Ana Marković navela je da su njihova istraživanja pokazala da bi, ako bi se procenat bezgotovinskog plaćanja povećao za samo pet odsto u narednih pet godina, to dovelo do smanjenja sive ekonomije za 13 procenata.

    Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je višegodišnji projekat koji su pokrenuli GIZ, Masterkard i Viza, u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija, pod okriljem razvojnog programa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

    Iz GIZ-a navode da je reč o programu koji povezuje javni i privatni sektor u realizaciji projekata od značaja za celokupnu zajednicu, te poručuju da je inicijativa otvorena i za sve zainteresovane organizacije i kompanije iz bankarskog, IT i drugih sektora koje žele da doprinesu izgradnji bezgotovinskog društva.

    Malim trgovcima i institucijama biće obezbeđena podrška da modernizuju svoje poslovanje i omoguće građanima sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom, u radnjama, ugostiteljskim objektima i na šalterima širom zemlje

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija