Novac
Srbija

Protivpravno prisvojili 931.000.000 dinara - dvoje uhapšeno, dvoje stranaca u bekstvu

Izvor: 
013info Sre, 09/06/2021 - 14:04Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su dve osobe,  dok će protiv osamdesetogodišnjeg muškarca podneti krivičnu prijavu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca i na taj način protivpravno prisvojili 931.000.000 dinara.

Uhapšeni su B. M. (1954) i M. M. (1989), odgovorna lica „Selinus gas&oil“ d.o.o iz Novog Sada, dok se za dvojicom Kazahstanaca koji su odgovorna lica jedne firme u Londonu, koja je inače i osnivač firme „Selinus gas&oil“, intenzivno traga. 

Osamdesetogodišnji muškarac, odgovorno lice DP „Novi Sad gas“, sumnjiči se da je sa B. M. i M. M, po prethodnom dogovoru, sklopio ugovor o posredovanju kojim se „Selinus gas&oil“ obavezuje da obezbedi bankarsku garanciju za dobijanje kredita za DP “Novi Sad gas“ koji mu je bio potreban radi izmirenja dugovanja prema „Srbijagasu“, zbog isporučenog gasa.

Na ime bankarske garancije DP „Novi Sad gas“ je, kako se sumnja, preduzeću „Selinus gas&oil“ uplatilo 575.369.720 dinara, koje je novac trošilo na fiktivno poslovanje i izvlačilo ga iz Srbije avanskim plaćanjem ka više inostranih pravnih lica, pritom ne obezbedivši bankarsku garanciju za DP „Novi Sad gas“.

Kako se sumnja, novac su takođe izvlačili iz DP “Novi Sad gas“ tako što su odgovorna lica „Selinus gas&oil“ sklopila ugovore o zajmu, u iznosu više od  322.000.000 dinara, sa više pravnih lica, dok im je garant za ove zajmove bilo DP “Novi Sad gas“. 

Osamdesetogodišnji muškarac se sumnjiči da je potpisivao blanko menice, iako je znao da se novac neće vratiti  preduzeću DP „Novi Sad gas“.

Takođe se sumnja da je on neosnovano podigao 34.000.000 dinara sa blagajne ovog preduzeća i predao ga na ruke osumnjičenom B. M.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, saopštava MUP.
MarketingNajnovije vesti