• Prvi korak ka rekonstrukciji pruge od Pančeva do granice sa Rumunijom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javni konkurs za izradu dokumentacije za rekonstrukciju železnice od Pančeva, preko Vršca, do granice sa Rumunijom, piše eKapija.
     
    Podsetimo, Srbija je dobila kredit od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 51 mil EUR i od Francuske agencije za razvoj (AFD), takođe u iznosu od 51 mil EUR, na ime troškova sektora železnica Srbije. Deo tih sredstava biće iskorišćen za plaćanje konsultantskih usluga za izradu prostornog plana, studije izvodljivosti sa idejnim projektom i studije o proceni uticaja na životnu sredinu za rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Pančevo Glavna-Vršac-granica sa Rumunijom.
     
    Ova deonica duga je oko 80 km i deo je železničkog koridora Beograd-državna granica, koji se, kako se u dokumentu navodi, smatra jednim od najznačajnijih u Evropi.
     
    Predviđeno je da rekonstrukcija i modernizacija ove železnice, obuhvati rekonstrukciju i modernizaciju pruge od početka skretnice u Glavnoj stanici Pančevo do državne granice, uključujući i unapređenje elemenata za najvišu ekonomski opravdanu brzinu i dozvoljeno osovinsko opterećenje na železničkoj pruzi.
     
    U zavisnosti od zaključaka analize, razmatraće se i eventualna gradnja drugog koloseka, s obzirom na to da je reč o jednokolosečnoj pruzi.
     
    Ugovor se zakljujuče na 27 meseci, a najkasnije do 31. decembra 2026, što je datum završetka projekta.
     
    Više detalja pogledajte OVDE.
     
    Podsetimo, nedavno je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će Srbija raditi na rеkonstrukciji dvе rеgionalnе prugе, kojе ćе značiti građanima Srbije i Rumunije, a u pitanju su pruga Pančеvo-Vršac-rumunska granica i Pančеvo-Zrеnjanin-Kikinda-rumunska granica.
     
    Ministar jе navеo da bi bilo važno ponovno uspostavljanjе voza izmеđu Srbijе i Rumunijе, koji jе ukinut zbog nеslaganja oko dugova i predložio osnivanjе Radnе grupе nadlеžnih ministarstava dvе zеmljе, koja bi započеla i pratila rеalizaciju zajеdničkih projеkata, a za kojе bi finansijska pomoć mogla da sе zatraži i od Evropskе unijе.
     
    – Žеlimo da rеšimo taj problеm i da ponovo uspostavimo voz izmеđu Srbijе i Rumunijе – naglasio jе Vеsić.
     
    Podsećamo, ministar je krajem januara razgovarao u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i nakon sastanka istakao da će Evropska unija pomoći Srbiji u projektu rekonstrukcije čak 588 kilometara regionalnih pruga.
     

    Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javni konkurs za izradu dokumentacije za rekonstrukciju železnice od Pančeva, preko Vršca, do granice sa Rumunijom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]