Pixabay
Srbija

Prvi rođendan voza "Soko". Za godinu dana prevezeno skoro 3 miliona ljudi

Izvor: 
Tanjug/021 Ned, 19/03/2023 - 10:26U železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, danas je, uz rođendansku tortu i koncert iznenađenja opere Narodnog pozorišta, obeležen prvi rođendan voza "Soko".

Svečanosti u stanici u Prokopu, u okviru današnjeg obeležavanja prve godišnjice od otvaranja brze pruge Beograd - Novi Sad, prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i vd. direktora železničkog preduzeća "Srbija voz" Ivan Bulajić

.Iznenađenje za putnike bio je i nenajavljeni koncert opere beogradskog Narodnog pozorišta, koji su izveli specijalno prilagođen repertoar za tu priliku.Ministar Vesić je za Tanjug izjavio da je tokom prve godine od otvaranja, brzom prugom Beograd - Novi Sad prevezeno skoro tri miliona ljudi, ostvarena su 19.604 polaska u oba smera, od čega je voz "Soko" ostvario 19.322 polazaka. 

Prema njegovim rečima, projektuje se i deo brze pruge od Beograda do Šida, koja će biti veza za Zagreb, Ljubljanu, Beč i Italiju. 

"Vozovi koji prevoze putnike na ovoj deonici su za godinu dana prešli neverovatnih 1.474.969 km. Ove brojke pokazuju da se putnici, kada imaju mogućnost sigurnog, komfornog i brzog železničkog prevoza, veoma rado i lako odlučuju upravo za ovaj vid putovanja", rekao je Vesić.Kada je reč o prihodu, istakao je da je putničkim saobraćajem na ovoj deonici preduzeće "Srbija voz" za godinu dana ostvarilo prihod od skoro 850 miliona dinara. 

Naveo je da za potrebe modernog železničkog putničkog saobraćaja razvijena i aplikacija za kupovinu voznih karata putem mobilnog telefona, za iOS i Android uređaje, koju koristi više od 120.000 ljudi i da je više od 23.000 jedinstvenih korisnika već obavilo kupovinu karata preko vebsajta www.srbijavoz.rs

Rođendan je obeležen uz vatromet i rođendansku tortu u obliku voza "Soko", koja će biti podeljena putnicima.Inače, prva godišnjica od puštanja u saobraćaj brze pruge Beograd - Novi Sad biće obeležena i u Novom Sadu u prisustvu premijerke Ane Brnabić. Prva godišnjica brze pruge biće obeležena na peronu Železničke stanice u Novom Sadu, sa početkom u 10.30 časova. 

Događaju će prisustvovati ministar Vesić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i predstavnici kompanije "China railway international co". 

Brzom prugom od Beograda do Novog Sada, vozom "Soko", zajedno su se 19. marta 2022. provozali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban i tako je otvorili za saobraćaj. U vozu su bili i članovi Vlade Srbije, a "Soko" je stigao od Beograda do Novog Sada za 33 minuta.

Izgradnja brze pruge Beograd - Novi Sad u dužini od 75 kilometara, za brzinu od 200 km na čas, počela je krajem 2017. godine, a koštala je oko 935 miliona dolara. Redovan putnički saobraćaj na brzoj pruzi počeo je narednog dana. 

Prugu su prethodno testirale merna kola nemačkih železnica i 21. januara dostignuta je brzina od 201,5 kilometra na čas. 

Radovi u Srbiji počeli su avgusta 2017. izgradnjom najvećih infrastrukturnih objekata na trasi pruge, tunela i vijadukta "Čortanovci" na deonici Stara Pazova-Novi Sad, koju je gradila kompanija ruskih železnica "RŽD internešenel". 

Deonicu od Beograd Centra do Stare Pazove, u dužini od 34,5 km, gradio je konzorcijum kineskih kompanija "China Railway International Company" i"China Communications Construction Company".Deonica Stara Pazova - Novi Sad, koju su gradili Rusi, duga je ukupno 40,4 km, od čega je otvorena pruga 36,2 km. 

Tunel i vijadukt "Čortanovci" prolazi kroz Frušku goru i nalaze se u plovnom delu Dunava i predstavljao je najveći infrastrukturni i investicioni železnički projekat u ovom delu Evrope. Tunel ima dve cevi, svaka sa po jednim kolosekom, ukupne dužine 2,2 kilometra. 

Vijadukt se nalazi neposredno uz desnu obalu Dunava i dug je oko tri kilometra, a nosi ga 59 stubova, od kojih je visina pojedinih stubova 26 metara.

 

 
MarketingNajnovije vesti