• Psihološka podrška povratnicima i osobama iz osetljivih grupa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U vreme pandemije izazvanom virusom KOVID-19 mnogi su se suočili sa gubitkom važne osobe ili posla ili pak mogućnosti koje nisu uspeli da realizuju. Svaki gubitak je praćen intenzivnim osećanjem tuge, besmisla, besa ili ljutnje i u takvim situacijama, osobe koje su gubitak doživele često ostaju sa utiskom nemanja snage da nastave dalje, a okolina bi htela da pomogne, ali ne zna kako. Psihološka radionica ,,Gubitak i mentalno zdravlje’’, predstavlja jednu u nizu radionica i info-sesija koja će 26. novembra od 13 časova biti organizovana onlajn od strane Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK, u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj” (PME). Tokom cele godine, zajedno sa saradnicima – konsultantima iz relevantnih oblasti putem DIMAK Facebook stranice moguće je pratiti radionice i info-sesije, koje su na prvom mestu namenjene povratnicima i drugim osetljivim grupama stanovništva, odnosno njihovim porodicama, na putu ka zapošljavanju i reintegraciji, ali i svim osobama kojima je ovakva vrsta podrške značajna.

    DIMAK Facebook Live psihološka radionica na temu ,,Gubitak i mentalno zdravlje’’ ima za cilj da, pored odgovora na kritična pitanja, ponudi i praktične savete, vežbe i sugestije za prevazilaženje ovih stanja. Psihološkinja Katarina Stanić će učesnicima radionice pojasniti šta je to gubitak, odnosno, na šta zapravo mislimo kada kažemo da smo izgubili nekoga ili nešto, koje emocije prirodno prate to stanje i da li period žaljenja ima „rok“ trajanja?

    Takođe, 10. decembra u 13h biće održana još jedna radionica na temu ,,Kraj godine i šta možemo da uradimo za naše mentalno zdravlje’’, u okviru koje će učesnici putem DIMAK Facebook Live-a imati priliku da se osvrnu na prethodnu godinu i analiziraju svoje uspehe i neuspehe, izazove i prepreke, ali i započnu sa kreiranjem prvih planova i zadataka za narednu godinu, navodi se u saopštenju.

    ,,Poznate su tzv. praznične depresije, pa se iz tog razloga na kraju godine, a pred Božićne i Novogodišnje praznike bavimo ovom temom. Cilj radionice je da utvrdimo kako sumiranje prethodne godine i planiranje naredne može da bude motivišuće, podržavajuće i u službi mentalnog zdravlja’’, objasnila je psihološkinja Katarina Stanić.

    Pored radionica i obuka u oblasti zapošljavanja, postizanja konkurentnosti na tržištu rada, karijernog vođenja i izrade CV-ja, DIMAK centar, zajedno sa konsultantima iz relevantnih oblasti organizuje i radionice koje se odnose na prevazilaženje stresa, jačanje samopouzdanja i mentalnog zdravlja, podršku u osnaživanje dece i roditelja tokom obrazovanja dece. Svi zainteresovani mogu pratiti info-sesije i radionice uživo putem DIMAK Facebook stranice, na kojoj se mogu pronaći uputstva za registraciju i aktivno učešće. Video-materijal mogu pogledati i na DIMAK Facebook video.

    Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK deo je globalnog programa „Migracije za razvoj” koji predstavlja deo šire inicijative „Povratak u nove šanse“, koju finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a u Srbiji sprovodi GIZ.

    U vreme pandemije izazvanom virusom KOVID-19 mnogi su se suočili sa gubitkom važne osobe ili posla ili pak mogućnosti koje nisu uspeli da realizuju. Svaki gubitak je praćen intenzivnim osećanjem tuge, besmisla, besa ili ljutnje i u takvim situacijama, osobe koje su gubitak doživele često ostaju sa utiskom nemanja snage da nastave dalje, a okolina bi htela da pomogne, ali ne zna kako. Psihološka radionica ,,Gubitak i mentalno zdravlje’’, predstavlja jednu u nizu radionica i info-sesija koja će 26. novembra od 13 časova biti organizovana onlajn od strane Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK, u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj” (PME). Tokom cele godine, zajedno sa saradnicima – konsultantima iz relevantnih oblasti putem DIMAK Facebook stranice moguće je pratiti radionice i info-sesije, koje su na prvom mestu namenjene povratnicima i drugim osetljivim grupama stanovništva, odnosno njihovim porodicama, na putu ka zapošljavanju i reintegraciji, ali i svim osobama kojima je ovakva vrsta podrške značajna.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija