• Radnici širom Srbije se žalili na rad bez adekvatne zaštitne opreme i otpuštanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ministar rada Zoran Đorđević rekao je danas da se od kada je uvedena mogućnost elektronskog prijavljivanja na evidenciju NSZ zaključno sa jučerašnjim danom na evidenciju NSZ prijavilo 4.849 ljudi , a da je 26 kompanija otpustilo preko pet odsto zaposlenih.

    On kaže da je od kada je predsednik Aleksandar Vučić najavio mere pomoći privrednicima broj onih koji se javljaju NSZ počeo da pada.

    I ovaj broj do sada nije mali, a sve više poslodavaca se javlja i pitaju za podsticaje jer žele da zaposle nove ljude, sve više ima i takvih primera„, rekao je ministar. Ističe da su novonastalom situacijom najviše pogođeni sektori ugostiteljstva, sve grane koje su povezane sa turizmom, aviosaobraćaj.

    On je apelovao na poslodavce da slede primer države, da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju im plate tokom vanrednog stanja.

    Neka izdrže, neće ovo doveka da traje, a u interesu države je da kada sve prođe naša privreda dobije zamajac i nastavi tamo gde je stala„, rekao je Đorđević.

    Inače tokom prvih 15 dana od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, inspektorima rada javljali su se radnici širom Srbije kako pisanim, tako i onlajn putem koji su se najviše žalili na to da su dobili otkaz i pitali da li je on u skladu sa zakonom, kao i da im poslodavci nisu obezbedili zaštitu opremu i uslove rada u novonastalim okolnostima.

    Prema podacima Ministarstva rada, od 16. do 31. marta, inspektorima rada pristigla su 32 pisana obaveštenja zaposlenih zbog otkaza ugovora u radu.

    Takve prijave stigle su odeljenjima inspekcije rada u više gradova u Srbiji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

    Prijave su, kažu, stigle u Kraljevu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Vranju, Pirotu, Kikindi, Novom Sadu, Pančevu, Prokuplju, Smederevu, Beogradu, a uglavnom su se odnosile na otkaze o radu.

    U većini slučajeva utvrđeno je da je zaposlenima prestao radni odnos na određeno vreme istekom perioda za koji je zasnovan.

    Inspektorima rada u prvih 15 dana od uvođenja vanrednog stanja pristiglo i 89 primedbi zaposlenih zbog nedostatka zaštitne opreme (rukavice, maske…), koje je poslodavac bio u obavezi da obezbedi u skladu sa odredbama Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja

    Inspektori rada su potom poslodavcima ukazivali na obavezu da zaposlenima obezbede zaštitnu opremu.

    Sedište Inspektorata za rad primilo je i 90 mejlova, koji su se, pre svega, odnosili na zahteve zaposlenih za obavljanje inspekcijskih nadzora zbog otkaza ugovora o radu, kao i zbog toga što im poslodavac nije obezbedio zaštitne maske i rukavice, a rade na udaljenosti manjoj od jednog metra.

    Takođe, ukazali su i da im poslodavac nije organizovao prevoz od kuće do posla i obratno, ili im je organizovao prevoz u kome je previse putnika, koji ne nose zaštitne maske, te im je ugroženo zdravlje…

    U Ministarstvu rada navode da je krajem marta počeo sa radom Kontakt centar republičkih inspekcija Vlade Srbije koji predstavlja jedinstvenu kontakt tačku za podnošenje predstavki republičkim inspekcijama.

    Inspektoratu za rad je zaključno sa poslednjim danom marta na ovaj način dostavljeno 138 predstavki zaposlenih i građana koje su se odnosile na zahteve zaposlenih za vršenje inspekcijskih nadzora zbog otkaza ugovora o radu (u najvećem broju ugovor o radu na određeno vreme) i ostalih razloga.

    Sve predstavke su upućene inspektorima rada na dalje postupanje, navode u Ministarstvu.

     

    Ministar rada Zoran Đorđević rekao je danas da se od kada je uvedena mogućnost elektronskog prijavljivanja na evidenciju NSZ zaključno sa jučerašnjim danom na evidenciju NSZ prijavilo 4.849 ljudi , a da je 26 kompanija otpustilo preko pet odsto zaposlenih.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija