• Rapisan konkurs za upis nove generacije brucoša

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Senat Univerziteta u Beogradu raspisao je danas konkurs za upis nove generacije studenata na sve nivo studija, precizirajući rokove upisnih aktivnosti koji će biti uslađivani sa razvojem aktuelne situacije i dužinom trajanja vanrednog stanja.

    Vlada još nije donela odluku o broju budžetskih studenata, pa je Univerzitet planirao da u narednoj godini na sve nivoe i vrste studija upiše 27.382 studenta, na 367 studijskih programa.

    Na osnovnim studijama predviđen je upis 13.594 brucoša. Prorektor za nastavu UB Petar Bulat je rekao da bi, prema preliminarno utvrđenim datumima, prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita trajalo od 24. do 28. juna, a da bi upis trebalo da bude završen do 17. jula.

    Današnja elektronske sednica Senata je, između ostalog, bila posvećena funkcionisanju nastave u vanrednoj situaciji.

    Rečeno je da je na najvećem broju fakulteta onlajn nastava dobro organizovana, da je prati veći broj studenata nego što je to slučaj u redovnim okolnostima, te da bi se po okončanju vanrednog stanja uz dobru organizaciju propuštena praktična nastava mogla nadoknaditi u roku od tri do četiri sedmice.

    Rečeno je i da onlajn polaganja ispita zasad neće biti, ali da su neki fakulteti počeli da na ovaj način ogranizuju kolokvijume za manji broj studenata.

    Rektorka UB Ivanka Popović je prenela uveravanje Ministarstva prosvete da će ispuniti sve finansijske obaveze prema fakultetima, da neće biti smanjivanja plata i da fakulteti mogu da računaju na predviđena budžetska sredstva.

    Na narednoj, majskoj sednici, biće više reči o finansiranju i plaćanju školarina, jer je, kako se čulo danas, potrebno da se izađe u susret studentima i da se omogući plaćanje školarina u više rata.

    Dekanica Fakulteta za fizičku hemiju Gordana Ćirić Marjanović je rekla da se, na molbu njihovih studenata, pripremaju mere da se omogući plaćanje školarina u više rat i da se akademcima koji budu dodatno ugroženi zbog aktuelne situacije sa korona virosom deo druga otpiše.

     

     

    Senat Univerziteta u Beogradu raspisao je danas konkurs za upis nove generacije studenata na sve nivo studija, precizirajući rokove upisnih aktivnosti koji će biti uslađivani sa razvojem aktuelne situacije i dužinom trajanja vanrednog stanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]