• Raste broj žena u IT sektoru, kao i njihove plate

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na poslovima u IT sektoru u Srbiji raste broj žena i njihove plate, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje IT kandidata „HelloWorld“ (Infostud).

    Kroz istoriju tehnologije IT industrija nije bila preterano naklonjena ženama, ali se situacija na tržištu rada menja s obzirom da je, prema podacima sajta „HelloWorld“, svaki treći kandidat koji je u potrazi za poslom pripadnica lepšeg pola.

    U pogledu plata i dalje postoji jasna razlika pošto samo 15 odsto žena zarađuje iznos veći od 2.000 evra, dok skoro duplo više muškaraca zarađuje isti iznos, navedeno je u saopštenju.

    Informacione tehnologije su najbrže rastuća industrija i kao takva susreće se sa ogromnim deficitom kvalitetne radne snage. Kako kompanija Majkrosoft procenjuje broj zaposlenih u ovoj industriji mogao bi do 2025. da poraste do 120.000 ljudi, što bi značilo da će se i veći broj žena odlučivati za ulazak u svet Infomaciono kumunikacionih tehnologija.

    Kada je reč o IT tržištu, prva asocijacija su visoke plate.

    U odnosu plata između muškaraca i žena, možemo videti jasan disbalans, navodi se u saopštenju.

    Čak 40 odsto kandidata ženskog pola zarađuje iznose do 1.000 evra.

    U prilog tome govori i situacija da je veliki broj žena u IT-u sa malim radnim iskustvom, čak 55 odsto juniora, mediora 43 osdto i samo dva odsto seniora.

    Da je dosta dama bez radnog iskustva prikazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkurišu za praktikanta u IT-u.

    Istraživanje „Puls Srpske IT zajednice“ u pogledu zadovoljstva radnim mestom pokazuje da je 82 odsto ispitanika izrazilo zadovoljstvo svojim poslom.

    Kada se uzme ovaj podatak u obzir onda se može videti da je velika većina zadovoljna, a na zadovoljstvo definitivno i utiču beneficije zaposlenih u IT-u.

    Postavlja se pitanje „šta motiviše dame u tehnologiji?“.

    U pogledu toga koje beneficije su im najvažnije i kod muškaraca i kod žena prva tri mesta rezervisana su za fleksibilno radno vreme, rad od kuće kao i edukacije i obuke.

    Kako dame navode prvi i osnovni razlog za promenu posla je viša zarada, zatim izazovniji projekti i ono što je bitno jeste tzv. work/life balans, odnosno da se njihovo radno angažovanje završava nakon predviđenih osam sati i da nakon toga imaju vremena za porodicu i prijatelje.

    Najtraženije pozicije među ženama su: Quality Ašurance,

    Software Developer, IT Project manager, Automation QA Engineer i Java Developer.

    Da je veliki broj kandidata sa malim ili bez radnog iskustva pokazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkuriše za praktikanta u IT-u.

    U odnosu na muškarce, zanimljivo je da dame više preferiraju menadžerske pozicije, te ne čudi da je u prvih pet najtraženijih upravo pozicija IT prodžekt menadžera.

    Pored toga, mlade dame nisu preterano zainteresovane za programiranje te se zbog toga odlučuju za pozicije poput QA inženjera ili Quality Ašurance-a.

     

    Na poslovima u IT sektoru u Srbiji raste broj žena i njihove plate, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje IT kandidata „HelloWorld“ (Infostud).

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]