Foto: flickr
Srbija

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Izvor: 
B92/Tanjug/Blic Sre, 22/11/2017 - 14:51

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. U Hagu je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se tiče genocida u šest opština u BiH.

 

Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti širom BiH, kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva i druge zločine.

 

Bivši komandant VRS nije u sudnici dočekao izricanje kazne, pošto je izbačen iz sudnice jer je nakon duže pauze zbog toga što mu je pozlilo, vikao u sudnici.

 

Haški tribunal je ovom presudom okončao rad, a iako i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe, o njima će odlučivati drugi sud. Sudija Alfons Ori je posle oko dva sata u sudnici i skoro jednočasovne pazue, pročitao presudu koja Mladića oslobađa krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH. 

Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. 

Presuda protiv ratnog komandanta VRS je u ovom predmetu napisana pre nekoliko dana, a pročitao ju je predsedavajući sudija Alfons Ori, nakon čitanja zaključaka veća po pitanju 11 tačaka optužnice. 

Presuda je izrečena nakon tri i po godine suđenja i još godine većanja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da presuda Ratku Mladiću nije iznenađenje za srpski narod i poručila da se treba okrenuti budućnosti, kako bismo konačno imali stabilnu državu.

- Treba da gledamo u budućnost.. kako bi smo koančno imali stabilnu državu - rekla je Brnabić, prenosi Rojters.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je presuda generalu Ratku Mladić očekivana, da on kao predsednik države ne može da komentariše nepravosnažnu presudu, a građanima Srbije poručio je da od danas počnemo da gledamo u budućnost i razmišljamo kako će nam živeti deca i kako očuvati mir i stabilnost u regionu.

 

Kad je reč o presudi Mladiću, predsednik Srbije je ponovio da Srbija poštuje žrtve drugih naroda, te da zna da ne možemo da očekujemo poštovanje za naše žrtve i da ćemo to morati sami da učinimo.

 

Vučić je rekao da su svi očekivali presudu kakvu je izrekao Haški tribunal, ali i da zna koliko su emocije uzavrele, i dodao:

 

- Danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo. Moj poziv građanima Srbije je da danas počnemo da gledamo u budućnost, da razmišljamo gde i kako će nam živeti deca, kako i na koji način čuvati mir i stabilnost u regionu, kako da otvaramo više fabrika i da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja stvaramo drugačiju i bolju budućnost za sve nas - rekao je predsednik države.

 

 Marketing

Najnovije vesti