Ratko Mladic Foto> ICTY
Srbija

Ratko Mladić telefonom: Živ sam, majke mi!

Izvor: 
Tanjug/ RTV Uto, 11/02/2020 - 20:58

Ispostavilo se, međutim, da je nalog na Tviteru na kojem je objavljeno da je Ratko Mladić preminuo zapravo lažni nalog koji je otvorio izvesni Tomazo Debenedeti.

Mladić telefonom: Živ sam, majke mi

Mladić je danas na vest o svojoj navodnoj smrti reagovao šaljivo i nije se mnogo oko toga uzbudio, kaže za Tanjug njegov sin Darko koji je telefonom sa njim razgovarao oko 15 sati.

"Živ sam, majke mi!", rekao je Ratko Mladić svom sinu u telefonskom razgovoru, nakon što je prekinuo posetu advokata u pritvorskoj jedinici, da bi se javio porodici i demantovao netačne informacije.

Darko Mladić dodaje da je njegov otac na ovu vest reagovao šalom, i da se nije posebno uzbuđivao, niti je dalje komentarisao.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je Tanjug da ga je upravnik pritvorske jedinice u Sheveningenu obavestio da su informacije o smrti Mladića lažne.

I Mladićev sin Darko rekao je Tanjugu da je sa ocem razgovarao pre pola sata i da je sve bilo normalno, dodajući da je Mladiću u pritvorsku posetu otišao njegov advokat.

Lažnu vest o Mladićevoj smrti preneli su mnogi mediji u Srbiji i regionu, a objavljena je na navodnom Tviter nalogu ministarke spoljnih poslova BiH.

U tvitu se navodi da je nju ambasador BiH u Hagu obavestio o smrti Ratka Mladića, a da joj je tu vest potvrdio predsednik Međunarodnog suda pravde A.A. Jusuf.

Ratko Mladić je u pritvoru gde se priprema za početak žalbenog postupka, koji je najavljen za 17. i 18. mart. On je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Benedeti u svetu poznat po lažnim vestima i intervjuima

Italijanski novinar Tomaso Debenedeti (50), koji je danas sa lažnog Tviter profila pustio izmišljenu informaciju da je umro Ratko Mladić, poznat je u svetu po objavljivanju lažnih vesti.

Kako su strani mediji pisali još 2018. godine, on je i ranije imao slične "ispade" i tada je, recimo, proglasio "mrtvim" Kostu Gavrasa, JK Roling, Fidela Kastra, papu Benedikta XVI, Milana Kunderu...

De Benedeti je napisao mnogo lažnih intervjua koje su mediji objavili, poput onih s piscima Grishamom, Saramago, Vargasom Ljosom, te s poznatim ličnostima poput Gorbačova, Dalaj Lame i pape Benedikta.

Od 2011. godine, De Benedeti je kreirao lažne Tviter naloge poznatih svetskih ličnosti, šireći lažne vesti, navedeno je na Vikipediji.

Njegova je bila i lažna vest kojom je pripremio navodnu smrt sirijskog predsednika Asada, 2012. a što je izazvalo globalni rast cene nafte.

De Benedeti je objasnio da sve to čini "kako bi pokazao kako je lako prevariti štampu u eri društvenih medija", a pisac Mario Vargas Ljosa je u svom eseju "Beleške o smrti kulture" iz 2015. citirao Debenedetija kao "heroja civilizacijskog spektakla".

Petronijević: U toku medijski rat, cilj je uznemiriti javnost

Komentarišući lažnu vest o smrti generala Ratka Mladića, advokat Goran Petronijević kaže da je treba posmatrati mnogo šire, uz ocenu da je u toku veoma ozbiljan i perfidan medijski rat s ciljem da se uznemiri javnost u regionu.

"Taj se rat ozbiljno zahuktava na svim planovima, gotovo da se može videti da je i na globalnom nivou tako. Svi znaju da su lažne informacije zabranjene, da je neetički da se one objavljuju, međutim isto kao i u pravom ratu, kad se upotrebljavaju osiromašeni uranijum ili kasetne bombe, što je zabranjeno, one se ipak upotrebljavaju i daju dobre rezultate", rekao je Petronijević za Radio Beograd 1.

On je ocenio da je ova "podmetnuta informacija", po izvorima i po tokovima, vrlo slična ili gotovo istovetna informacijama koje su se u više navrata pojavljivale u vezi sa navodnom smrću Radovana Karadžića.

"One sve potiču iz Sarajeva i ubeđen sam da polaze iz jednog centra. Upućivanje na italijanskog novinara ili na lažni tviter nalog njihove ministarke spoljnih poslova je samo stavljanje magle da se ne bi videla prava stvar. Ovo je rezultat rada posebnog tima engleske obaveštajne službe koji radi upravo na ovom planu u Sarajevu. Oni su pre jedno godinu i po dana došli da pomognu u, kako imaju običaj da kažu, u smirivanju situacije, pomirenju", smatra Petronijević.

Petronijević kaže da se ovakvom informacijom postiže mnogo.

"Postiže se pre svega to da dolazi do uznemiravanja javnosti i jedne i druge - i onih koji priželjkuju tako nešto i onih koji ne žele da se tako nešto dogodi. Takva jedna informacija, odnosno dezinformacija, može da uzburka ceo region. Meni to liči na jednu vrstu treninga za eventualni sukob. Ratovi se više ne vode oružjem nego informacijama", zaključuje Petronijević.
MarketingNajnovije vesti