• Ruski gas nas dnevno košta 3,1 milion dolara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srbija je prinuđena da uvozi dodatne količine gasa, zbog čega na dnevnom nivou troši milione dolara, a razlog je skoro potpuno ispražnjeno podzemno skladište Banatski Dvor, piše Danas.

    „Potreba za dodatnim količinama gasa iz uvoza nastala je zbog prekomernog pražnjenja zaliha u Banatskom Dvoru. To skladište je, pred početak grejne sezone, bilo gotovo u potpunosti opskrbljeno gasom. Međutim, s obzirom na to da je kasnio remont bloka B1 u Termoelektrani Nikola Tesla B u Obrenovcu, što je smanjilo domaću proizvodnju struje u uslovima povećane potrošnje usled zime, nadležni u Srbiji su bili prinuđeni da troše veće količine gasa iz Banatskog Dvora kojim su snabdevali Panonske termoelektrane-toplane u Novom Sadu kako bi se proizvele nedostajuće količine struje. To je uslovilo da se to gasno skladište gotovo u potpunosti isprazni i da u njemu nema dovoljno količina za redovno popunjavanje dnevne potrošnje u Srbiji“, kaže za Danas ekspert za energetiku Velimir Gavrilović.

    Prema njegovim rečima nedostajuće količine “plavog energenta” Srbijagas može da kupi ili direktno od ruskog državnog giganta Gasproma ili na nekoj od berzi.

    „Srbijagasu se naravno više isplati da gas kupi direktno od Rusa jer su na berzi cene papreno visoke. Ne znamo da li je i kakav je ugovor sklopljen o isporuci dodatnih količina između Gasproma i Srbijagasa ali je cena gasa po kojoj ga Moskva nudi srpskoj strani sigurno znatno veća od one koja je precizirana dugoročnim ugovorom čije je važenje produženo za narednih šest meseci“ kaže ističe on.

    Nedavno je, prigovarajući direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da zbog toga što podzemno skladište gasa Banatski Dvor nije prošireno Srbija u ovom trenutku mora da na dnevnom nivou uvozi šest miliona kubnih metara gasa.

    Međutim, nekoliko dana kasnije Vučić se korigovao i rekao kako je Srbiji na dnevnom nivou potrebno oko 10 miliona kubnih metara gasa a da od Rusa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara dobijamo šest miliona.

    Dodao je da očekuje dogovor sa Moskvom i za dodatne količine u iznosu od četiri miliona kubnih metara gasa čija će cena biti veća od sadašnje ali da će se “boriti da bude što povoljnija”.

    Ono što predsednik nije rekao je to koliko u ovom trenutku Srbija plaća za nedostajuće količine gasa i od koga ih kupuje.

    O tome se, kao ni o trenutnim količinama plavog energenta, u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor ne izjašnjavaju ni nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike i Javnom preduzeću Srbijagas, koji do zaključenja ovog izdanja lista Danas nisu odgovorili na pitanja vezana za tu temu. Poslednji dostupni podaci pokazuju da je krajem oktobra u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru bilo skladišteno 219 miliona kubnih metara gasa.

     

    Srbija je prinuđena da uvozi dodatne količine gasa, zbog čega na dnevnom nivou troši milione dolara, a razlog je skoro potpuno ispražnjeno podzemno skladište Banatski Dvor, piše Danas.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]