• SAOPŠTENJE: Srbija ima dobre zakone, a sve veći broj životinja na ulicama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na adresu naše redakcije stiglo je saopštenje koje je potpisalo više organizacija koje se bave zaštitom životinja.

    Njihovo saopštenje u celosti prenosimo.

     

    Ovim putem  se obraćamo javnosti,  a povodom  zverskog zlostavljanja i masakra napuštenih životinja

    Republika Srbija ima problem koji  nadležne institucije godinama ne rešavaju, a to je problem napuštenih životinja.

    Republika Srbija ima dobar Zakon o dobrobiti životinja , i Zakon o veterinarstvu , doneti uz saradnju sa organizacijima civilnog društva, a  čijom primenom   bi se na human i održiv način rešio problemnapuštenih životinja. Međutim  institucije Republike Srbije otvoreno odbijaju da primene ove dobre Zakone i da postupaju po njima , i omogućavaju  pre svega nelegalan rad privatnim firmama koje se bave zlostavljanjem i ubijanjem životinja i koje zgrću ogroman novac na taj način  .

    Konkretan primer je jedna privatna firma (Preduzetnička radnja Avenija MB)  koja mimo svih zakonskih propisa  skuplja pse sa teritorije preko 50 opština u Srbiji za šta dobija ogroman novac , iako zakon dopušta da  obavljaju delatnost samo na teritoriji opštine gde imaju objekat. Bahatost vlasnika tih  nelegalnih sinterskih firmi  je tolika da ni policija ni veterinarska inspkecija ne žele i ne  mogu da vrse kontrolu  poslovanja, preti im se, i fizički se napadaju aktivisti koji su mirno protestvovali ispred  objekta za mučenje životinja, a da se ne preduzimaju bilo kakve mere protiv njih.  Oni i dalje mimo svih zakonskih propisa skupljaju na hiljade  napuštenih pasa zlostavljaju ih i ubijaju kako bi povećali svoj profit  .

    Pored ovog jednog primera nelegalnog rada  privatne šinterske firme , tu su još i prihvatilišta koje jeste otvorila jedinica lokalne samouprave radi smeštaja napuštenih životinja ali u kojima se životinje zlostaljaju na najgore moguće načine , nemaju hrane , jedu jedni druge i umiru od gladi i bolesti,  onemogućen je pristup aktivistima , i kontrola od strane veterinarske  nspkecije , koja i ako se obavi , rezultat je isti :nastavljaju da rade  . 

    Hiljade pasa i mačaka, neželjenih ljubimaca skončava u najgorim mukama, gušeći se po 50 u prikolicama za prevoz u kojima je dozvoljen smeštaj 2 psa,  jedući jedne drugi zbog  gladi,  ili bivaju ubijeni na najgori način kako bi se smanjili troškovi poslovanja nelegalnih privatnih šinteraja i povećala zarada .A sve se to plaća novcem građana poreskih obveznika a problem napuštenih životinja se suštinski ne rešava

    Što je najveća ironija u celoj situaciji je da je Republika Srbija -Uprava za Veterinu  dobila  1.378.145 Eura donacije za sprovodjenje projekta koji za cilj ima unapređenje dobrobiti životinja  i to poboljšanje standarda doborobiti životinja u skladu sa zakonodavstvcom EU , unapređenje kapaciteta za odgovarajuće zbrinjavanje nhapuštenih pasa i  i ojačanje administrativnih i struktrurnih kapaciteta za dobrobit životinja, a vreme impementacije  je od juna 2019 do juna 2021 godine.  Od juna 2019 godine do juna 2021  godine  za primljeni novac, institucije Republike Srbije nisu uradile ništa po tom pitanju,  a što se vidi iz toga da većina jedinica lokalnih samouprava nema ni donet Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka  nema sagrađena prihvatilišta, a ogroman novac daju nelegalnim sinterskim firmama koji rade nepoštujući propise Republike Srbije,  a protiv kojih su podnete stotine prijava zbog zlostavljanja i ubijanja životinja  i nelegalnog rada  po kojima se takođe nije  postupalo, veterinarska inspkecija ne sme i neće da uđe u objekat te  firme da izvrši kontrolu, Ministarstvo unutrašnjih poslova ne privodi odgovorne za fizički napad na aktiviste, a nadležno tužilaštvo ne postupa po prijavama za krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja. Sve je to potvrđeno u  posebnom izveštaju Zaštitnika građana sačinjenom nakon mnogobrojnih prijava organizacija civilnog društva i date su preporuke koje niko od nadležnih insitucija nije ispoštovao ni do danas.

    Organizacije civilnog društva godinama nude saradnju nadležnim institucijama u cilju  rešavanje gore nabrojanih problema, međutim suštinske saradnje nema.

    Institucije u Republici Srbiji su poražene.

    Zbog toga želimo da upoznamo javnost sa time da nadležni organi umesto da u saradnjii sa organizacijama civilnog društva na održiv i human način rešavaju problem napuštenih životinja, dozvoljavaju da ovaj problem eskalira radi uvećanja profita privatnih firmi koji nelegalno obavljaju delatnost, plaćenu novcem poreskih obveznika – nas građana.  

    • Udruženje Građana Alfa 
    • Nada za zivotinje Riska
    • Udruženje Pomoć životinjama-Help animals Srbija 
    • Udruzenje ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape“ 
    • Udruženje za zaštitu životinja „Prijatelj“ Ub astupnik Suzana Gojković
    • Udruženje za zaštitu životinja i prirode LESI Bač 
    • Link plus, Beograd
    • Organizacija za prava i zaštitu životinja Kruševac „ORPAK“
    • Dzz Pseća sreća Niška banja 
    • Fondacija Sasha’s shelter Niš 
    • Koalicija za život NVO 
    • Drustvo Ljubitelja macaka/Azil za macke ‘Zenka Beograd 
    • UG Aranđelovčani&Aranđelovčanke  
    • Udruzenje ZOO Planet Nis 
    • Solidarno za životinje i prirodu
    • Udruzenje za prava i zastitu zivotinja MIA BEOGRAD 
    • Udruženje za zaštitu životinja i prirode Najbolji prijatelj, 
    • Udruzenje za zastitu zivotinja Šumadijskog regiona „Crvena sapa“, Kragujevac. 
    • Udruženje za prava i zaštitu životinja Majdanpek “BELKA“  
    • Udruženje za zaštitu životinja „Feniks“ 
    • Udruženje za zaštitu životinja Lea

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Na adresu naše redakcije stiglo je saopštenje koje je potpisalo više organizacija koje se bave zaštitom životinja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]