• Saslušanje uhapšenog radnika „Jure“ preko Skajpa; njegov branilac: Ovo je bruka i sramota

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Radnik korporacije „Jura“ u Rači, Slaviša Pajović, koji je u četvrtak priveden u policijsku stanicu u tom mestu, trebalo bi danas da bude saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu, potvrđeno je za Radio slobodnu Evropu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu.
     
    U odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva se navodi i da će se saslušanje obaviti putem video poziva.
     
    Povodom Pajovićevog hapšenja, RSE je pokušavao da stupi u kontkat sa Nenadom Savkovićem, komandantom Štaba za vanredno stanje i predsednikom Opštine Rača, ali nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruke.
     
    Branilac uhapšenog radnika „Jure“, Dragan Živković iz Topole, kaže da je privođenje radnika bruka i sramota.
     
    Ovde je reč o krivično-pravnoj odgovornosti jer je Pajoviću najpre određen branilac po službenoj dužnosti. Nema ni ‘e’ od elemenata krivične odgovornosti jer nema posledica po članu 343 KZ, a nije bilo ni građanske neposlušnosti ni tokom skupa ispred ‘Jure’, ni tokom privođenja kome je prisustvovao reporter televizije. Koliko sam upoznat, Pajovića terete za izazivanje panike i opšte opasnosti„, kaže za N1 advokat Dragan Živković.
     
    Živković će biti na čelu tima advokata iz Topole koji će besplatno braniti radnika „Jure“ iz Rače, što je inicirao predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik Dragan Jovanović.
     
    Ovo je bruka i sramota. Kako je radnik ‘Jure’ u Rači izazivao paniku i opštu opasnost? Obavestio sam ministarku pravde i zaštitnika građana o eklatantnom kršenju prava građanina u vreme vanrednog stanja. Pisali smo i svim relevantnim međunarodnim institucijama, rukovodstvu Jure, ali i Advokatskoj komori Srbije. Moji izvori tvrde da vlast namerava kako-tako da odredi jednomesečni pritvor Pajoviću, a onda polako„, izjavio je jutros za N1 Dragan Jovanović.
     
    Kako N1 podseća, radnik „Jure“ u Rači Slaviša Pajović se juče obratio okupljenim radnicima tog pogona u vezi sa nepoštovanjem dogovora kompanije oko mera zaštite i uvođenja treće smene i rada subotom. Posle skupa, ispred osnovne škole u Rači on je uhapšen neposredno pre snimanja izjave za N1.
     
    ASNS: Svi sindikati moraju stati u zaštitu radnika „Jure“
     
    Period vanrednog stanja i pandemije virusa korona je pokazao pravu sliku našeg društva, koja nas sve zajedno mora ozbiljno zabrinuti, saopštila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).
     
    U situaciji kada se od građana zahteva da poštuju mere izolacije, u isto vreme se hapsi radnik „Jure“, jer se usudio da govori na protestu radnika koji su odbili rad zbog loše epidemiološke zaštite u fabrici, navodi ASNS.
     
    Za našu vlast bi bilo najbolje da mi ‘podanici’ radimo šta nam se kaže, ćutimo i slučajno ne iznerviramo strane investitore, kojima smo uzgred dali milionske subvencije„, navodi se u saopštenju.
     
    ASNS konstatuje da svi sindikati u Srbiji moraju stati u zaštitu radnika „Jure“ i svih drugih radnika, ali se i suprotstaviti gušenju slobode govora i drugačijeg mišljenja.
     
    Predstavnik ministarstva u „Juri“, deo radnika odbija da radi u vreme pandemije
     
    Sporazumom postignutim u utorak između sindikata i menadžmenta fabrike „Jura“ predviđen je rad u dve smene, kako bi se proizvodnja odvijala u skladu sa merama Kriznog štaba Vlade Srbije i nalogu epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.
     
    Tim sporazumom, između ostalog, bilo je precizirano da u prvoj smeni radi 220, a u drugoj 200 radnika kako bi se u proizvodnom pogonu između radnika obezbedilo propisano odstojanje.
     
    U međuvremenu, kompanija je najavila da će organizovati rad u trećoj smeni i subotom.
     
    Povodom događaja u fabrici „Jura“ u Rači, danas bi tu kompaniju trebalo da poseti ministar rada Zoran Đorđević ili neko od državnih sekretara tog ministarstva.
     

    Radnik korporacije „Jura“ u Rači, Slaviša Pajović, koji je u četvrtak priveden u policijsku stanicu u tom mestu, trebalo bi danas da bude saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu, potvrđeno je za Radio slobodnu Evropu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]