• Sektor koji cveta u Srbiji: Prosečna plata 175.000 RSD

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prosečna plata u jednom sektoru danas je tri puta veća od prosečne plate u Srbiji i iznosi 175.000 dinara mesečno.

    U pitanju je IT sektor, a ovaj podatak iznela je premijerka Ana Brnabić.

    Naglasila je da je to ono što zadržava mlade da ostaju u zemlji, ali i da se oni koji su otišli vraćaju.

    „To je potencijal za dalji rast i razvoj zemlje, a mi jesmo zemlja naprednih tehnologija, ideja, kreativnosti…“, rekla je Brnabićeva.

    Samo u julu ove godine izvoz informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) dostigao je rekordnih 171 milion evra, što je 56 odsto više od jula lane i oko 35 odsto više od jula 2019. godine, a sa ovim trendom očekuje se da će do kraja godine taj sektor dostići izvoz od 1,7 milijardi evra, kazala je ona.

    Govoreći na dodeli nagrada u okviru NALED-ovog programa „Startech“, Brnabić je kazala da se Srbija približava brojki od dve milijardi evra od izvoza IKT sektora i navela da će naša zemlja ove godine ostvariti više od milijardu evra suficita od izvoza usluga u oblasti IKT. Istakla je da je to veći suficit od bilo koje druge industrije.

    Brnabićeva je kazala da je u poređenju sa julom 2016. godine, kada se Vlada Srbije fokusirala na razvoj digitalizacije i podršku inovacijama, izvoz IKT sektora danas čak tri puta veći.

    „To su neverovatne stvari, da to uradite u pet godina, to su dramatične promene u koje niko ne bi mogao da veruje“, rekla je.

    Govoreći o broju zaposlenih, navela je da je u odnosu na prvi kvartal 2016. godine u odnosu na poslednji kvartal 2020. godine u sektoru programiranja on dupliran, sa oko 19.000 na oko 39.000 zaposlenih.

    Milion dolara za 29 timova sa najboljim inovativnim idejama

    Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je nedavno, u partnerstvu sa Vladom Srbije i kompanijom Filip Moris, proglasila pobednike prvog godišnjeg konkursa u okviru programa “StarTech” i dodelila milion dolara podrške startap timovima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima za realizaciju istaknutih projektnih ideja u oblasti inovacija i digitalne transformacije.

    Reč je o 29 timova koji će dobiti od 15.000 do 100.000 dolara za realizaciju svojih inovativnih ideja, koje će doprineti razvoju naše ekonomije i učiniti je konkurentnijom.

    Premijerka Ana Brnabić kazala je da su NALED i kompanija Filip Moris prepoznali prioritete Vlade Srbije koji su, kako je rekla, važni za privredu i čitavo društvo.

    „Oni su podržali i investirali svoj novac da bi podržali viziju jedne drugačije Srbije, koja svoju ekonomiju bazira na znanju, inovacijama, kreativnim idejama i svemu onome što bi nas učinilo konkurentnijim, donelo brži rast plata i penzija, i bolje plaćena radna mesta za mlade“, rekla je Brnabić.

    Izrazila je nadu da će i druge kompanije prepoznati značaj takvih investicija i da će investirati u mlade nade i podržati njihove ideje. Dodala je da država godinama podržava razvoj inovacija, a da su neki od tih načina poreske olakšice, otvaranje naučno-tehnoloških parkova, starap centra i drugi. Podsetila je da je država otišla i korak dalje, jer je reforma digitalizacije počela od škola, te podsetila da je u osnovne škole uveden program programiranja, da su sve škole povezane na internet, da je od 2018. počelo uvođenje digitalizovanih učionica i udžbenika koje bi trebalo da se završi do 2022.

    Brnabićeva je navela i da je povećan broj IT odeljenja u srednjim školama, da je od prvog razreda osnovne škole uveden predmet digitalni svet, da su prošireni kapaciteti tehničkih fakulteta, da su usklađeni zakoni sa najboljim evropskim praksama… Naglasila je da je sada potrebno nastaviti ulaganja u razvoj preduzetništva i preduzetništvog duha kako bi, dodaje, imali što više startap kompanija.

    Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da će zahvaljući mladim i kreativnim ljudima naša zemlja biti bogatija za rešavanje brojnih problema na inovativan način, kao što su odabir posla preko veštačke inteligencije, platform za smanjenje rizika na naftnim postrojenjima, mobilni skener za snimanje pacijenta u kolima hitne pomoći, veštačka inteligencija koja će odrediti fer cenu automobila koju želimo da kupimo…

    Dodala je da je konkurs otvoren u martu i da je trajao do juna, te da je u tom periodu stiglo oko 230 prijava.

    „Danas, nakon četiri meseca selekcije u nekoliko faza, stručni žiri je odabrao 29 pobedničkih timova, startapova i malih i srednjih preduzeća. Oni će za to biti nagrađeni sa milion dolara bespovratne pomoći“, rekla je Jovanović.

    Jovanovićeva je kazala da su pobedničke ideje pristigle iz devet gradova, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Bečej Boljevac, i dodala da među 29 projekata čak 28 ima elemente inovacije.

    „To pokazuje da naši ljudi spremni da promene granice konvencionalnog biznisa“, rekala je Jovanović.

    Zadovoljna je, kaže, što se među 29 ideja pronašlo čak 16 koje vode žene.

    Jovanović je dodala da NALED pravi i plan kako da deo pobedničkih ideja bude predstavljen i na međunarodnim sajmovima kakav je Expo 2020 u Dubaiju, jer bi to, kako kaže, privuklo nova tržišta i dodatne investicije.

     

     

    Prosečna plata u jednom sektoru danas je tri puta veća od prosečne plate u Srbiji i iznosi 175.000 dinara mesečno.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija