bankar Foto: pixabay
Srbija

Šest stvari koje morate znati kada razmišljate o podizanju kredita

Izvor: 
RTS Uto, 15/12/2020 - 14:04

Da li shvatamo svrhu podizanja kredita ili ne? Koristimo li olako tu mogućnost brzog preuzimanja veće sume novca, bez ozbiljnijeg promišljanja o načinu i vremenu otplate? Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac daje pregled najvažnijih stvari koje morate znati kada razmišljate o podizanju kredita. 

Da li nam je kredit zaista potreban ili isuviše olako posežemo za tom opcijom? Odgovor je ne, ukoliko znamo šta je kredit, zbog čega nam je tačno potreban i ako napravimo plan otplate koji neće da ugrozi našu rutinu. 

Kredit je koristan alat  ukoliko znamo njime da upravljamo. Dušan Uzelac kredit poistovećuje sa motornom testerom. Ako znate kako se koristi motorna testera, ugrejaćete i sebe i svoju porodicu, a možete i zaraditi novac koristeći motornu testeru. Međutim, ako ne znate, ona je vrlo nezgodna stvar i možete se povrediti i upropastiti sebi život.

Krediti se dele na korisne i iznuđene. Stambeni su korisni krediti, jer rešavaju krupno životno pitanje i to je deo koji i rešava ono što je poenta kredita – menja finansijsko razmišljanje na dugi rok. Keš i kratkoročni krediti su, ako posle ne nastupi promena navika, samo privremeno rešili problem.

Kredit ne uzimate od banke, vi ga uzimate od svojih budućih prihoda. Kada odlučite da iz nevolje treba da vas izbavi treća strana, a to je banka, morate da budete svesni da je to samo privremeno rešavanje problema i to uz kamatu.

Zabluda je da u bankama postoji savetnik za stanovništvo. To nije nikakav savetnik, jer ne možete otići kod njega da ga pitate kako da trošite manje, kako da ne uzmete kredit, kako da zarađujete više – to bi bio savetnik.

U banci su to prodavci, zato morate biti oprezni sa pitanjima koja postavljate banci i morate biti spremni pre nego što odete u banku da definišete koji iznos rešava vaš problem, ali isto tako koji iznos odvajanja u formi mesečne rate ne pravi novi problem.

Kredit je potpuna suprotnost štednji. Ko god je uzimao kredit zna da pre uzimanja nije mogao sa strane da odvoji neki iznos, a kada uzme kredit itekako može da odvoji sa strane, jer je potpisao ugovor sa bankom koja ga na to obavezuje. Tu svoju nesposobnost plaćamo skupo kada podvučemo crtu i utvrdimo koliko smo više novca dali za otplatu iznosa koji nam je bio potreban. U slučaju stambenih i sličnih kredita može se ispostaviti da je vrednost koju smo stekli kreditom premašila taj iznos i zato se takvi krediti smatraju korisnim, čak i odličnom investicijom.
MarketingNajnovije vesti