• Sindikati RGZ pitaju Vučića: Ko je dao nalog direktoru da se obračuna sa nama?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda: ASNS, JOS i Nezavisnost, uputila su danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa pitanjima za koja kažu da nisu „ni pristojna, ni prijatna“, a od čijih odgovora „uveliko zavisi sudbina RGZ“.

    „Gospodine predsedniče, moramo da postavimo pitanje: Da li ste vi ili gđa Brnabić dali nalog Borku Draškoviću da se obračuna sa reprezentativnim sindikatima u RGZ-u? Ako niste onda nam recite ko i koliko duguje direktoru RGZ-a pa mu je dozvoljen toliki kredit bahatosti, nekompetentnosti i urušavanja svega što dotakne? Da li svaki sindikat koji se vama obrati sa pitanjima o kriminalu, kršenju zakona, ljudskih prava i sindikalnih sloboda treba da računa na torturu, šikanu i otkaz? Da li na pitanja upućena vama i nadležnim organima Vladi i ministarstvima odgovore treba da daju izmišljene sindikalne kreacije a ne oni kojima je to posao i obaveza? Da li su i nadležni kontrolni organi, Upravni inspektorat, žalbena komisija Vlade RS, Budžetska inspekcija, DRI, Tužilaštvo za organizovani kriminal u službi Borka Draškovića ili je on samo deo jače i organizovane interesne grupe koja zdušno radi na pljački i uništenju RGZ-a kao kredibilne institucije a sa namerom njegove transformacije i privatizacije?“, pitaju sindikati predsednika Srbije.

    „Možda su nam neki odgovori i poznati ali bi od opšteg značaja bilo da od vas čujemo istinu ili bar ono što je vama poznato. Verujemo da su brojni podaci od vas skriveni sa namerom zaštite odgovornih za očigledne propuste. Samo podatak da nigde u svetu nije zabeležen ovakav udar na katastar koji se kod nas dogodio ukazuje na postojanje velikih problema u njegovoj organizaciji i rukovođenju“, navode sindikati u otvorenom pismu predsedniku Srbije.

    Кatastar je, dodaje se u pismu, neprekidno radio i u vreme rata i bombardovanja, pandemije i elementarnih katastrofa.

    „Naš stav i mišljenje da je osnovni problem u sistemu rukovođenja i pogrešnim kadrovima na odgovornim funkcijama niko nije ni pokušao da ospori. Događaji i rezultati samo potvrđuju naše tvrdnje. Nadamo se da će naredni period doneti neophodne promene. Borba za očuvanje sindikalnih prava nastaviće se i pred međuanarodnim asocijacijama jer očito kod nas to ne funkcioniše“, konstatuju sindikati.

    U pismu se, između ostalog, navodi da se, u ovom trenutku, „najveći pritisci na rad sindikata u našoj zemlji a verovatno i u širem regionu sprovode u RGZ“.

    Po svim parametrima odnos direktora Borka Draškovića je van zakonskih normi, postignutih dogovora između socijalnih partnera i ima sve odlike dobro organizovanog progona i diskriminacije. Bezrazložni i besmisleni premeštaji članova sindikata, izmišljeni disciplinski postupci, pritisci za isčlanjivanje iz priznatih sindikata, ucene kod zapošljavanja, pretnje zaposlenima samo su deo širokog dijapazona zlostavljanja kojima se služi direktor RGZ-a“, navodi se u pismu.

    Кulminacija je, ističu sindikati, nastala u toku kolapsa koji je zadesio RGZ.

    „A, za koji osnovano sumnjamo da je izazavan upravo nestručnošću i bahatošću tog istog rukovodstva. U trenutku kada je dve trećine katastra bilo van funkcije, direktor donosi nezakoniti nalog kojim zabranjuje bilo kakvu komunikaciju službenika sa strankama ili trećim licima o stanju u katastru. Nakon toga počinje pritisak na članove tri sindikata da se isčlane iz ‘zločinačkih organizacija’ koje su u javnosti tražile da se utvrdi stvarno stanje oko ‘hakerskog napada’ ili ‘informatičke sabotaže’. Oni koji nisu prihvatili da se isčlane u roku od 48 sati su premešteni na druga radna mesta u druge opštine i gradove“, navode sindikati.

    Nakon toga, navodi se u pismu,  počinje pritisak na predsednike tri sindikata JOS, Nezavisnost I ASNS RGZ, u vidu pokretanja disciplinskih postupaka zbog javnog nastupa u medijima i javnih obraćanja

    Vladi RS, premijerki Brnabić i predsedniku Srbije.

    „Na naša otvorena pisma upućena premijerki i vama stizali su demanti na iznete konstatacije ne od strane onih kojima su ta pitanja upućena, već od sindikata koji je direktor Drašković napravio od novozaposlenih, a za sopstvene potrebe. Epilog je donošenje rešenja o suspenziji troje predsednika sindikata. I pre nego što su im rešenja uručena počinje besmislena kampanja u sredstvima informisanja o suspenziji troje službenika zbog učešća u hakerskom napadu na RGZ. Ove besmislene i lažne tvrdnje ukazuju na očiglednu nameru proterivanja sva tri sindikata iz RGZ-a“, navodi se u pismu upućenom predsedniku Srbije.

     

    Geosindikat: Otvoreno pismo lideru Dveri

    Sindikat zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) Srbije – Geosindikat takođe se danas oglasio saopštenjem navodeći da je uputio otvoreno pismo lideru Dveri  u kojem se odbacuje sumnja Boška Obradovića da se serveri i podaci katastra te institucije nalaze u Hrvatskoj.

    „Pokazali ste da ste povodljiv čovek, željan populizma koji je u stanju da poveruje i podrži najveću izgovorenu glupost da se serveri i podaci katastra i gradjana Srbije nalaze u Hrvatskoj i još ponosno javno tražite odgovor na to pitanje“, navodi se u pismu jedinog reprezentativnog sindikata RGZ, koji je javno upućen Obradoviću.

    Dodaje se da taj sindikat „za uspomenu (Obradoviću) šalje fotografiju jednog dela server sale RGZ-a iz centra Beograda“.

    Lider Dveri pre nekoliko dana je zatražio da se u Skupštini Srbije formira Anketni odbor koji treba da ispita odakle je došao hakerski napad na RGZ i upitao predstavnike vlasti da li je tačno da se baza podataka te institucije čuva u Hrvatskoj, ali do danas nije dobio odgovor. Obradović je upitao i da li je supenzija troje radnika RGZ-a odmazda zbog njihovih kritičkih stavova o rukovodstvu, iznetih u javnost.

    Geosindikat je naveo da je Obradović „nastupom uvredio 3.000 zaposlenih u RGZ koji su rekordno brzo uspeli da, posle računarske sabotaže, stabilizuju najkompleksniji digitalni sistem državne uprave“.

    „Za samo šest dana nakon hakerskog napada u Srbiji za potrebe gradjana i države svi državni organi i javni beležnici su mogli da koriste usluge RGZ-a dok je za samo tri nedelje kompletan sistem bio u funkciji za sve korisnike“, navedeno je u pismu.

    Dodaje se da je RGZ „tim poduhvatom pokazao da je sposoban da požrtvovano, ponosno i stručno odbrani geodetsku infrastrukturu Srbije“.

    Geosindikat je naveo da je „Obradović očigledno lakoverno naseo na kampanju lažnih sindikalnih lidera koji za cilj imaju isto ono što je imao i napadač na sistem RGZ-a, onesposobiti IT infrastrukturu RGZ“.

    Za to vreme, sindikalni lideri su, kako je navedeno u odgovoru tog sindikata, „trebali da lažnom kampanjom protiv rukovodstva RGZ-a sistemski uruše organizacionu strukturu, čime bi se konačno stvorili uslovi za revitalizaciju starog prevazidjenog koruptivnog sistema, zemljišne knjige“.

    „Kad već hoćete da glumite zaštitnika i dušebrižnika za lažne sindikalne lidere morate da budete informisani o činjenicama da su sa pozicije sindikalnih lidera obezbedili sebi da rade u digitalnoj instituciji, a da po sopstvenom priznanju nemaju IT znanje, ne dolaze na posao, a neki primaju platu od preko 140.000 dinara“, naveo je Geosindikat.

     

     

    Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda: ASNS, JOS i Nezavisnost, uputila su danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa pitanjima za koja kažu da nisu „ni pristojna, ni prijatna“, a od čijih odgovora „uveliko zavisi sudbina RGZ“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]