• Školama stigao dopis ministra Ružića o nastavi od ponedeljka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poslalo je dopise svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji s obaveštenjem o odvijanju nastave počev od ponedeljka, 19. aprila.
     
    U dopisu koji potpisuje resorni ministar Branko Ružić navodi se da će se nastava, „imajući u vidu da je došlo do delimičnog poboljšanja aktuelne epidemiološke situacije, kao i procene Kriznog štaba“, odvijati po stručnim uputstvima od 11. avgusta 2020. godine, piše 021.
     
    Primenjivaće se i Pravilnik o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja od 19. avgusta prošle godine.
     
    Ružić navodi da je u okviru organizacije nastave veoma važno da se „kontinuirano prate i ocenjuju učenička postignuća na način koji neće dodatno opteretiti učenike i nastavnike“.
     
    „U želji da učenici uspešno završe školsku godinu, potrebno je da se nastava i ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada pripremaju i realizuju u funkciji ostvarivanja propisanih ishoda kroz odgovarajuće sadržaje i aktivnosti. Potrebno je voditi računa i o pažljivom planiranju usmenih i pismenih provera postignuća, ali i o tome da se ocenjivanje učenika vrši u na osnovu procena o angažovanju i rezultatima rada, a naročito putem: izlaganja i predstavljanja (izložba radova, rezultati istraživanja, modeli, crteži, posteri, dizajnerska rešenja i dr.), učešća u debati i diskusiji, pisanja eseja, domaćih zadataka, učešća u različitim oblicima grupnog rada, rada na projektima, zbirke odabranih učenikovih produkata rada – portfolija, u skladu sa pravilnikom kojim se uređuje ocenjivanje učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju“, navodi se, između ostalog, u dopisu Ministarstva prosvete školama u Srbiji.
     
    Dodaje se da prilikom ocenjivanja treba insistirati na bitnim sadržajima i aktivnostima, odnosno na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda.
     
    Nedavno je polazak u škole najavila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, naglasivši da će se nastava izvoditi kao pre poslednjeg prelaska na onlajn nastavu, u smenama. To znači mogućnost nastave na daljinu, kao i kombinovani (u školi i onlajn) model nastave – časovi u trajanju od 30 minuta za grupe od 15 đaka.

    Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poslalo je dopise svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji s obaveštenjem o odvijanju nastave počev od ponedeljka, 19. aprila.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]