• Skraćen karantin za obolele od kovida u Srbijii – sa 14 na deset dana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji je skraćen karantin sa 14 na 10 dana za kovid pozitivne pacijente, saopštio je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

    Mnoge zemlje u svetu, gde bukti epidemija, skratile su karantin.

    Nova američka preporuka je da izolacija za zaražene virusom korona bude pet dana za asimptomatske pacijente, a pacijenti sa simptomima da budu pet dana u izolaciji i još pet dana samo da nose maske.

    I komandant kovid bolnice karaburma Ivo Udovičić rekao je nedavno za Euronews Srbija da izolacija i u našoj zemlji sigurno neće trajati 14 dana, kao do sada. Podsetio je da iskustva drugih zemalja pokazuju da omikron daje lakšu kliničku sliku, ne izaziva teške pneumonije, te da su simptomi infekcije, uglavnom kijavica, curenje iz nosa, glavobolje, užasni bolovi u celom telu.

    „Međutim, sve je u apsolutnim brojevima. Ako apsolutni brojevi budu onako visoki kako mi očekujemo, onda ćemo imati ogroman pritisak i na zdravstveni sistem i na jedinice intezivne nege i biće veliki broj umrlih“, naveo je Udovičić.

    Rekao je da ohrabruju podaci koji stižu iz Velike Britanije, Izraela, Francuske, SAD, gde se beleže rekordni brojevi zaraženih, ali nemaju veliki pritisak na bolnice i nemaju visoku stopu smrtnosti. Mežutim, ogroman broj zaraženih predstavlja problem.

    „Velika opasnost je što će veliki broj ljudi da ispada iz sistema, jer moraju da se izoluju zbog infekcije. Toga se posebno plašimo. Šta će se desiti ako se zarazi 50 odsto zdravstvenih radnika, radnika u elektroprivredi, vojsci, policiji, državnim institucijama… Moramo ih izolovati, a ko će da radi? Nova američka preporuka je da izolacija bude pet dana za asimptomatske pacijente, a simptomatski da budu pet dana u izolaciji i još pet dana samo da nose maske“, pojasnio je Udovičić.

    Pogoršala se epidemiološka situacija

    Epidemijska situacija u Srbiji naglo se pogoršala, a za četiri dana broj inficiranih je povećan četiri i po puta. Za 24 sata registrovano je skoro 7.500 zaraženih, umrlo je 25 ljudi, na respira 74 pacijenata.

    Zbog takve situacije Ministarstvo prosvete najavilo je da će srednjoškolci u Vojvodini, kojima se raspust završava 10 januara, preći na onlajn nastavu.

    U Kovid ambulantama su velike gužve, većina njih je produžila radno vreme do 22 sata, a ponovo je u kovid sistemu i Gradski zavod za plućne bolesti u Beogradu kao trijažna ambulanta. Epidemiolozi kažu da se narednih dana može očekivatri veći broj zaraženih.

    Utešno je jedino to što veliki broj zaraženih ne prati veliki broj pacijenata na bolničkom lečenju. Situacija u svim kovid bolnicama je stabilna, nema velikog priliva pacijenata.

     

    U Srbiji je skraćen karantin sa 14 na 10 dana za kovid pozitivne pacijente, saopštio je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija