• Skupština danas ukida vanredno stanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Skupština Srbije razmotriće danas Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije.
     
    Poslanici će raspravljati o Predlogu zakona o važenju uredbi koje je Vlada Srbije uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja.
     
    Kako je objavljeno u predlogu, biće ukinuto 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.
     
    Do stupanja na snagu odgovarajućih zakona, nastaviće da važi 15 uredbi koje se odnose na pomoć privredi i poljoprivredi, drumskom saobraćaju, rokove za podnošenje finansijskih izveštaja i rokove u upravnim postupcima.
     
    U predlogu zakona piše da će nadležne izborne komisije 11. maja 2020. doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji za narodne poslanike, poslanike Skupštine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova.
     
    Sve do sada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora ostaju na pravnoj snazi, uključujući i one koje se odnose na potpise birača o podršci određenoj izbornoj listi koji su overeni pre donošenja rešenja o nastavljanju izbornih radnji“, stoji u predlogu Vlade.
     
    Odluku o uvođenju vanrednog stanja Skupština je potvrdila na sednici 29. aprila, a tog dana usvojila je i sve uredbe koje je Vlada Srbije donela u međuvremenu.
     
    Vanredno stanje u Srbiji zbog virusa korona proglašeno je 15. marta trojnim potpisom predsednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je Vlada donela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru.
     
    Poslednji policijski čas
     
    Nakon što se Skupština izjasni o ukidanju vanrednog stanja, kako je ranije najavljeno, još danas će na snazi biti policijski čas od 18 do 5 časova ujutro.
     
    Ipak, i posle ukidanja vanrednog stanja na snazi ostaju vanredne mere, a to je održavanje socijalne distance i maksimalno izbegavanje kontakata.
     
    Takođe, bioskopi i pozorišta biće zatvoreni bar do kraja maja.
     
    Stariji od 65 godina će moći napolje kad žele, mada epidemiolozi preporučuju da i dalje treba da drže distancu, nose maske i što je moguće više ostanu kod kuće.
     
    Kako je ranije rečeno, akcenat će biti na ličnoj odgovornosti svakog građanina.
     
    Vrtići će početi sa radom 11. maja. Vrtići će, kada počnu da rade, morati da poštuju propisanih 35 mera, a kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, formiraće se male grupe u kojima neće biti više od petoro, šestoro dece, a starije grupe će moći da nose i maske.
     
     

    Skupština Srbije razmotriće danas Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija