• Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o ministarstvima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Skupština Srbije usvojila je kasno sinoć izmene Zakona o ministarstvima, po kojima će Vlada Srbije imati 25 resora, četiri više nego do sada, pri čemu će neka ministarstva biti nova, a neka razdvojena.

    Za izmene Zakona, koji je neophodan kako bi naredne nedelje počela nova sednica na kojoj će mandatarka Ana Brnabić izneti ekspoze i predlog budućih ministara, glasalo je 150 poslanika, protiv su bila 44, a jedan poslanik nije glasao.

    Za zakon u načelu je glasalo 149 poslanika, protiv je bio 4, a četiri poslanika nisu glasala.

    Nijedan od 65 amandmana nije prihvaćen.

    Kada je reč o novim resorima, formira se Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvo za javna ulaganja, što je do sada bila Kancelarija Vlade Srbije.

    Dosadašnje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je razdvojeno i formiraju se Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

    Razdvaja se i dosadašnje Ministarstvo omladine i sporta, pa će nova ministarstva biti Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo sporta, a razdvojeno je i dosadašnje Ministarstvo kulture i informisanja i formira se Ministarstvo kulture i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

    U nadležnosti novog Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine biće funkcionisanje tržišta, strategija i politika razvoja trgovine, unutrašnja trgovina, promet roba i usluga, praćenje trgovinskih tokova i predlaganje mera, kao i sistemskih rešenja i propisa u oblasti posebnih dažbina pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

    U nadležnosti tog ministarstva biće i snabdevenost tržišta i cene, sprečavanje monopolskog delovanja i nelojalne konkurencije, zaštita potrošača, osnivanje i rad robnih berzi, inspekcijski nadzor u oblasti trgovine, uređenje ekonomskih odnosa sa inostranstvom.

    Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u jednom delu biće zaduženo za sistem javnog informisanja, praćenje sprovođenja zakona u oblasti javnog informisanja, praćenje delatnosti stranih informativnih ustanova, stranih sredstava javnog informisanja, dopisništava i dopisnika u Srbiji, informisanje nacionalnih manjina, registraciju stranih informativnih ustanova i pružanje pomoći u radu stranim novinarima i dopisnicima.

    U drugom delu biće nadležno za oblast telekomunikacija, elektronskih komunikacija i poštanskog saobraćaja, unapređenje i bezbednost u oblasti elektronskih komunikacija i poštanskog saobraćaja, inspekcijski razvoj, predlaganje i strategije razvoja informacionog društva, pripremu zakona, drugih propisa, standarda i mera u oblasti elektronskog poslovanja.

    Ministarstvo za javna ulaganja biće zaduženo za koordinaciju realizacije projekata obnove i unapređenje objekata javne namene u nadležnosti države, pokrajine ili lokalne samouprave, u smislu prikupljanja podataka o postojećim i planiranim projektima i potrebama obnove javnih objekata.

    Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija biće zaduženo za unapređenje i razvoj naučnoistraživačke delatnosti u funkciji naučnog, tehnološkog i privrednog razvoja, predlaganje i realizaciju politike i strategije naučnog i tehnološkog razvoja i utvrđivanje i realizaciju programa naučnih, tehnoloških i razvojnih istraživanja.

    Ministarstvo turizma i omladine biće zaduženo za razvoj turizma, planiranje komplementarnih delatnosti, razvoj, proglašenje i održivo korišćenje turističkog prostora, kategorizaciju turističkih mesta, sprovođenje podsticajnih mera, kao i razvoj i unapređenje omladinske politike i sprovođenje nacionalne politike i strategije za mlade i zaštitu interesa mladih.

    Biće formirana i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja će se baviti razvojem standarda u informaciono-komunikacionim tehnologijama i uspostavljanjem i vođenjem registra koji sadrži genetičke, biomedicinske i druge podatke od značaja za istraživanja i razvoj u oblasti biotehnologije, bioinformatike, bioekonomije, generike i medicine.

    Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

    Skupština Srbije usvojila je kasno sinoć izmene Zakona o ministarstvima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija